051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Foto: Pixabay.com Čustveno prenajedanje

Znaki čustvenega prenajedanja in kako ga prekiniti?

Znaki čustvenega prenajedanja in kako ga prekiniti?

Tokrat bom nekaj besed namenila čustvenemu prenajedanju oz. čustvenem hranjenju. Ta članek ne raziskuje motenj hranjenja, ampak pod drobnogled daje občasno čustveno prenajedanje, ki se pojavi kot oblika obrambnega mehanizma pred težkimi, neprijetnimi čustvi, občutki, doživljanji in stresom. Aktivator so običajno odnosi (konflikti), različni pritiski v službi in doma ter druge oblike stresorjev, ki sprožajo in povzročajo negativne občutke. Hrana, torej v tem primeru služi kot tolažba, ki nas „pomiri“ po naporen dnevu ali po napeti situaciji. Zato tudi ime čustveno prenajedanje. Hrana namreč deluje kot regulator počutja. Lahko je pogosto ali občasno.

Kaj je čustveno prenajedanje?

Čustveno prenajedanje je notranji odziv, impulz in hkrati škodljiv mehanizem, s katerim naš notranji svet želi uravnati neprijetna čustva. Težava je v tem, da običajno posežemo po škodljivi, nezdravi hrani in pojemo večje količine, kot jih naše telo potrebuje. Nekatere študije v preteklosti pa so celo pokazale, da redno čustveno prenajedanje lahko spremni naše možganske povezave – ustvarijo se nove možganske poti, ki hrano povezujejo z ugodjem in kot nagrado. Čustveno prenajedanje pa nas lahko pripelje celo do tega, da nič več ne prepoznamo, kdaj smo zares lačni in kdaj hrepenimo po hrani, zaradi tolažbe.

PREBERITE TUDI: PREKINITE SAMO-SABOTAŽO: ZAKAJ SI NE DOVOLIMO NAPREDKA IN SPREMEMBE?

Kakšne so razlike med čustvenim prenajedanjem in pravo lakoto?

Čustveno prenajedanje:

 • Pojavi se kot odziv na intenzivna čustva in/ali na naše nefunkcionalne vzorce delovanja
 • Želja po hrani se pojavi skupaj z močnimi čustvi.
 • Hrepenimo po točno določeni hrani (npr. sladkarijah).
 • Ob hranjenju je lahko prisotna tesnoba, nervoza ali celo „metuljčki v trebuhu“.
 • Po koncu prenajedanja se vseeno počutite slabo (morda celo občutek krivde).

Naravna lakota:

 • Lakota se pojavi nenadoma ali se razvija postopoma.
 • Pojavi se, zaradi potrebe telesa po hranilih.
 • Želja po jedi se pojavi po preteku določanega časa od zadnjega obroka.
 • Manj verjetno je, da hrepenimo po določeni vrsti hrane.
 • Oglaša se kot kruljenje. Po jedi nimamo nikakršnih negativnih občutkov. Morda se počutimo dobro, ker vemo, da smo telesu dali hranila.

PREBERITE TUDI: ALI STE ODRAŠČALI OB ČUSTVENO NEDOSTOPNEM STARŠU? ZNAKI, POSLEDICE IN KAKO SI DANES POMAGATI?

Znaki čustvenega prenajedanja

Ogromno ljudi se spoprijema s čustvenim prenajedanjem. Nekateri se zavedajo, da se čustveno prenajedajo, drugi ne. Tukaj je le nekaj očitnih znakov:

 • jeste, ko ste razburjeni/intenzivno čustvujete,
 • jeste hitro in kompulzivno,
 • med hranjenjem ali po njem čutite krivdo/sram,
 • pogosto posegate po hitri nezdravi hrani oz. posežete po določeni hrani (npr. sladko), hitro pridobivate itn..

Vzroki za čustveno prenajedanje

Med najbolj pogoste sprožilce sodijo: čustvena stiska, nepredelana in potlačena čustva, jeza, zaskrbljenost in anksioznost, prekomeren stres, žalost in osamljenost, dolgočasje. Raziskave sicer kažejo, da bodo ljudje, ki so bolj nezadovoljni s svojim življenjem hitreje našli uteho v čustvenem prenajedanju. Čustveno prenajedanje naj bi bilo tudi bolj pogosto pri ljudeh, ki imajo slabšo samokontrolo. Nekatere študije pa kažejo, da so posamezniki, ki se intenzivneje odzivajo na stres tudi bolj nagnjeni k čustvenemu prehranjevanju.

PREBERITE TUDI: KAKO SE NAŠE TELO IN PODZAVEST SPOMINJATA NERAZREŠENE TRAVME?

Na žalost pa so verjetno največje posledice čustvenega prenajedanja odvisnost, ki se lahko razvije in z njo številne druge težave. Na drugi strani odvisnost povzročajo tudi določeni izdelki, po katerih najraje posežemo ravno, ko iščemo čustveno tolažbo (npr. hitra hrana, peciva, sladkarije, mastna hrana itn.). Študije kažejo, da pogosto uživanje takšnih živil negativno vpliva tudi na možgane. Ne le na čustvene centre in razvoj odvisnosti, ampak se z uživanjem povečuje tudi tveganje za razvoj različnih bolezni.

Vsekakor ogromno razlogov, da raziščemo, zakaj se čustveno prenajedamo in začnemo razreševati čustvene vzroke, ki so zadaj in jih seveda predelamo, disfunkcionalne vzorce pa spremenimo.

Hipnoterapija je odlično orodje, ki nam lahko pomaga pri tem in tudi pri hujšanju, kot podporna terapija ob spremembi prehrane in življenjskega sloga.

Pri pisanju sem si pomagala z:  https://psychcentral.com/

VIR Slike: https://pixabay.com/photos/woman-cosplay-lady-baroque-rococo-7916850/

VAM LAHKO POMAGAM?

S transpersonalno hipnoterapijo in somatsko hipnoterapijo sem pomagala že mnogim.

Vabljeni.

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa. Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

SOMATSKA HIPNOTERAPIJA

Somatska hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov, saj velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

Več o somatski hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

 

 

 

Košarica