051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Delo s senco

Delo s senco: Kako zanikamo senčni jaz, ki pa nam pomaga do svetlobe?

Delo s senco: Kako zanikamo senčni jaz, ki pa nam pomaga do svetlobe?

Eden izmed prvih, ki je omenil t.i. “senčni jaz”, je bil Carl Gustav Jung. Delo s senco je sicer tudi del Transpersonalne hipnoterapije. Delo s senco in raziskovanje le-te, je morda tisti del dela na sebi, ki bi se mu mnogi raje povsem izognili, vendar pa je dejstvo, da nam prav soočenje z lastno senco lahko prinese velikanski napredek. Poglejmo.

Ljudje svetu ponavadi kažemo le del sebe – prijetne in bolj pozitivne lastnosti. Tiste neprijetne dele sebe ponavadi skrivamo, ali se jih niti ne zavedamo.

Ne tem mestu je potrebno poudariti tudi, da se senčni jaz razlikuje od negativnih misli. Senčni jaz ima na nas večji vpliv, a je hkrati tudi najbolj skrit – potlačen v nezavednem. Kljub temu, da se senčenemu delu izogibamo, ga tlačimo ali se ga niti ne zavedamo, pa vseeno „skače ven“ v nekaterih, ponavadi bližnjih, odnosih in situacijah. Prej kot se imamo pogum soočiti s senčnim delom, ga sprejeti, hitreje in lažje bomo dosegli spremembe, ki si jih želimo.

Kaj je senčni jaz in delo s senco?

Že Jung je govoril, da je naša osebnost spoj pozitivnih in negativnih lastnosti, da bi se počutili izpolnjeno in v miru, bi morali sprejeti svoje pozitivne in negativne lastnosti. Ko sprejmemo svoje, lažje sprejmemo tudi druge – v dobrem in slabem. Ko svojih senc ne sprejmemo, jih brž ko ne, ne bomo tudi pri drugemu – umaknili se bomo, odšli. Vendar pa si tako delamo le medvedjo uslugo, saj se nam bodo naše sence zrcalile v drugem odnosu ali drugi situaciji.

PREBERITE TUDI: ZAKAJ PONAVLJAMO NEGATIVNE VZORCE?

Izražamo običajno, torej le tiste dele, ki so v družbi oz. za nas zaželeni in prijetni. Tiste, ki pa jih del nas (podzavest) prepozna kot nezaželene, neprijetne, pa jih potlačimo. A to še daleč na pomeni, da teh delov ni. Običajno si jih ne priznamo, jih zanikamo, se od njih oddaljimo, goreče trdimo, da jih nimamo, najbolj pogosto pa svoje sence projiciramo na druge ljudi. Zanikanje senčnega dela sebe je zelo pogosto tudi v duhovnih krogih, kjer se poudarja le svetloba. Vendar pa je dobro vedeti, da pravo svetlobo prinesemo v življenje šele, ko si dovolimo osvetliti senčne dele sebe.

Senčni deli nas so izziv tudi zato, ker se jih lahko sramujemo ali nam je zaradi njih nerodno. To so deli nas, ki so bili v otroštvu zavrnjeni, zasramovani oz. nam je bilo pokazano, da nismo vredni, da si ne zaslužimo... Zato se lahko danes vedemo manipulativno, obsojamo, smo sebični, nadziramo itn.. Hkrati pa si tega ne priznamo. A ravno prepoznava in sprejetje teh delov nas, odpira vrata do sreče in zadovoljstva, miru, harmonije. Hkrati pa je dobro imeti v mislih, da če zmoremo sprejeti lastne senčne dele, bomo v življenju zmogli marsikaj.

Kako lahko prepoznamo senčni jaz?

Kot smo že povedali naše sence se skrivajo v dejanjih projekcije (na drugo osebo projiciramo svoje sence: npr. obsojamo drugega, kako nemoralen je), zanikanju, smo prepričani, da neke lastnosti mi zagotovo nimamo itn.

Sicer pa svoje sence lahko raziskujemo tudi:

  • z analizo sanj: sanje so namreč neposreden dostop do nezavednega in podzavesti
  • s pisanjem dnevnika: ko iskreno izražamo na papir, kaj doživljamo, čutimo, mislimo lahko pridemo do svojih senc
  • risanje slike: gremo v meditacijo ali samohipnozo in dovolimo, da spregovori podzavest in nato senčni jaz narišemo
  • obiščemo terapevta in z njim raziskujemo senčni jaz

PREBERITE TUDI: KAKO SE NAŠE TELO IN PODZAVEST SPOMINJATA NERAZREŠENE TRAVME?

Postavite si lahko tudi naslednja vprašanja:

Kako pogosto želite ljudem deliti nasvete („pametovati) in kaj vas k temu motivira?
Ko začutite ljubosumje, se vprašajte: kaj ima ta oseba, kar bi jaz želel imeti?
Kaj govorite o drugih ljudeh, ko niso prisotni?
Kateri so vaši sprožilci (npr. ko vas nekaj zelo moti na neki osebi)?

Kaj se najbolj bojite razkriti drugim, kaj ne želite, da bi drugi vedeli o vas?
Vas je kdaj sram? Zakaj?
Kakšne so vaše negativne podobe in misli o sebi?
Ko ste zelo jezni na druge, kaj si mislite o njih?
Kaj vam nedavne sanje govorijo o vaših strahovih?

Če zmoremo iskreno in odkrito odgovoriti na zgornja vprašanja, bomo prišli v stik s senčnimi deli.

Seveda pa je to le en del dela na sebi. Drugi del pa je sprejemanje teh delov sebe – sprejemanje s sočutjem in ljubeznijo.

PREBERITE TUDI: PREKINITE SAMO-SABOTAŽO: ZAKAJ SI NE DOVOLIMO NAPREDKA IN SPREMEMBE?

Delo s seno in delo s svetlobo

Delo s senco in delo s svetlobo se osredotočata na različne vidike osebne in duhovne. Delo s senco vključuje soočanje s »temnejšimi« deli nas samih, vključno s strahovi, travmami in vidiki, ki jih družba in mi vidimo kot negativne. Po drugi strani pa se delo s svetlobo osredotoča na izboljšanje »lažjih« ali pozitivnih vidikov sebe, kot so sanje, domišljija, ustvarjalnost, želje, ljubezen, sočutje in prijaznost. Namen je, torej, krepiti pozitivnost in naše svetle dele z namenom celjenje sebe. Oba dela sta potrebna za popolno rast. Spoznati se moramo s senco in svetlobo v nas ter ju harmonizirati in uravnovesiti, takrat bomo našli mir v sebi.

VAM LAHKO POMAGAM?

S transpersonalno hipnoterapijo in somatsko hipnoterapijo sem pomagala že mnogim.

Vabljeni.

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa. Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

SOMATSKA HIPNOTERAPIJA

Somatska hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov, saj velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

Več o somatski hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

Pri pisanju sem si pomagala z:  https://psychcentral.com/ in https://www.psychologytoday.com/intl

VIR Slike: https://pixabay.com/photos/beach-coastline-dawn-girl-nature-1822598/

 

Košarica