051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

7 somatskih vaj za krepitev občutka varnosti v telesu (Samopomoč pri tesnobi in stiski)

7 somatskih vaj za krepitev občutka varnosti v telesu (Samopomoč pri tesnobi in stiski)

Sama večkrat poudarjam, da je v terapijo, kjer delamo z disfunkcionalnimi vzorci, posledicami travm in travmami prednikov potrebno vključiti vse 4 ravni: telo, čustva, mental in duhovno raven. Po mojih izkušnjah se morajo stvari sestaviti na vseh ravneh. Če izpustimo eno raven, celjenje ne bo popolno.

Vse bolj spoznavam, kako zelo je pomembno telo. Telo je zadnja faza integracije spremembe in če naše telo ni opremljeno z dovolj močnim občutkom varnosti, se pravi napredek ne bo zares zgodil. Telo je tisto, s katerim na koncu premaknemo naprej.

Lahko hodimo na duhovne seanse, enkratne energijske terapije in podobne vikend seminarje, vendar dokler ne okrepimo telesa in predvsem občutka varnosti, stabilnosti v telesu, bomo težko zares premaknili stvari. Vendar pa to ni enkratno delo, enkratna terapija. Krepitev občutka varnosti v telesu zahteva svoj čas.

Hkrati pa smo še družba, ki beži stran od svojega telesa in se koncentrira v glavi. Tako prihaja do utrujenost, izčrpanosti itn.

Dobra novica pa je, da gre za enostavne vaje in načine dela. Nekaj teh, osnovnih, vam jih predstavljam spodaj.

Zakaj pride do porušenega občutka varnosti v telesu?

Opažam, da je prav občutek varnosti v telesu velik problem pri ljudeh. Kar je seveda razumljivo. Varno se lahko v telesu in tu na Zemlji počutim le, če sem bil/a v otroštvu deležna podpornega okolja, v katerim nisem bil/a zlorabljena, ali posrkana v disfunkcionalne vzorce in čustvovanje staršev in okolice. Kar pa je zelo zelo redko. Žal.

PREBERITE TUDI: DISFUNKCIONALNA DRUŽINA: KAKO DELUJE IN 3 PRAVILA, KI VELJAJO V NJEJ

Poleg tega bi dodala, da je pogosto prisoten primanjkljaj občutka varnosti v telesu že pri prednikih. Kar je seveda tudi razumljivo, saj so naši predniki preživeli vojno, lakoto, epidemije in nasploh težko življenje polno pomanjkanja. Težko je bilo preživeti, kaj šele razvijati ljubezen, toplino, sočutje.

Pomanjkanje varnosti v telesu je torej logična posledica. Vendar pa pomanjkanje varnosti v telesu najbolj prepoznava in čuti, kot vedno, naša podzavest.

Ko imamo občutek varnosti v telesu, le-to postane bolj pretočno za energije, in hkrati je vse bolj zmožno prenesti in prečutiti tudi tiste najtežje, najhujše in najbolj „grozljive“ občutke in čustva, ki smo jih doživeli v otroštvu.

Ko v telesu ni dovolj občutka varnosti, se energijski tok preusmeri nazaj in tako imamo pogosto občutek, da se nam bo „zmešalo“, da je enostavno preveč vsega, lahko postanemo nervozni, ali pa gremo v pretiravanje s hrano (pre-najedanje), odvisnosti (alkohol, droge, sladkor) itn. Po drugi strani pa je možen odklop od telesa in zgodi se depresija ali podobna stanja na ravni psihe.

Somatske vaje za krepitev občutka varnosti v telesu

Prizemljevanje

Prizemljitev vam bo pomagala, da boste sidrani v sedanjem trenutku, kjer sta tudi preteklost in prihodnost. Prizemljevanje je še posebej koristno v primeru tesnobe, anksioznosti, disociacij itn.

PREBERITE TUDI: KAKO SE NAŠE TELO IN PODZAVEST SPOMINJATA NERAZREŠENE TRAVME?

Umivanje rok: svoji roki dajte pod curek vode. Začnite s hladno vodo in stopnjujte do tople in bolj vroče. Medtem se osredotočajte na občutke v dlaneh, na koži. Kako je, ko teče hladna voda in kako, ko teče topla voda itn. Vztrajajte, dokler ne začutite umirjenost.

Čuječe gibanje: premikajte svoje telo, počasi in mehko ter opazujte, kaj se ob tem dogaja v vašem telesu. Začnite s premikanjem stopal in se dvigajte počasi po celem telesu gor in nato dol. Pri tem opazujte, kaj se dogaja v vašem telesu.

Dihanje: zavestno dihajte in opazujte svoj vdih in izdih. Tako lahko na primer štejete do 4 ob vdihu, 3 sekunde držite vdih in nato zopet štejete do 4 ob izdihu. Pri vsakem vdihu si lahko poveste: sem varen/varna, miren/mirna itn.

Progresivno sproščanje: počasi se sprehajajte po telesu in napnite vsako mišico ter jo sprostite. Na primer: osredotočite se na stegensko mišico, ob vdihu jo napnite in ob izdihu sprostite.

Tapkanje po telesu: z dlanmi tapkajte po telesu. Začnite spodaj, tapkajte po nogah in se dvigujte navzgor.

Varen pristan v vaših mislih: to pomeni, da občutek varnosti v telesu krepite tako, da z mislimi ustvarite varen pristan – to je lahko prostor v naravi ali drug prostor, ki v vas zbuja mir in varnost. Lahko je to tudi oseba.

PREBERITE TUDI: PREKINITE SAMO-SABOTAŽO: ZAKAJ SI NE DOVOLIMO NAPREDKA IN SPREMEMBE?

Objemite se: to je enostavno, podarite si objem in objemite samega sebe. Ostanite tako nekaj minut in dihajte. Opazujte občutke.

To so seveda najbolj osnovne in preproste vaje.

Na hipnoterapiji z elementi somatske prakse se poglabljamo in izvajamo bolj konkretne vaje.

VAM LAHKO POMAGAM?

S transpersonalno hipnoterapijo in somatsko hipnoterapijo sem pomagala že mnogim.

Vabljeni.

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa. Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

SOMATSKA HIPNOTERAPIJA

Somatska hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov, saj velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

Več o somatski hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

Pri pisanju sem si pomagala z:  https://psychcentral.com/

VIR Slike: https://pixabay.com/photos/young-woman-meadow-lie-relax-sun-2194044/

Košarica