051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Postaviti meje brez občutka krivde

Partnerski odnos: 5 korakov, kako postaviti mejo brez občutka krivde

Partnerski odnos: 5 korakov, kako postaviti mejo brez občutka krivde

Zagotovo ste že slišali za izraz „postaviti meje“. Če želimo razviti zdrav odnos do sebe, okrepiti lastno vrednost in imeti kakovosten partnerski odnos in odnos z drugimi, bližnjimi, je pomembno, da znamo postaviti meje v odnosih. Vendar pa to ne pomeni, da smo agresivni, da kričimo na drugega človeka, da se z njim ne pogovarjamo (tiha maša) ali da ga brez besed zapustimo, se umaknemo, ker smo ugotovili, da prestopa naše meje in nam ni všeč njegov odnos do nas.

Postavljanje zdravih osebnih meja, je povsem nekaj drugega. Človek, ki zna postaviti mejo brez občutka krivde, spoštuje sebe in sočloveka, zato to stori na spoštljiv način.

Kaj pomeni postaviti mejo brez občutka krivde in kaj so dobre osebne meje?

Meja pomeni, da imamo pri sebi nekakšen oseben, čustveno – energijski prostor, kjer se jaz končam in kjer se druga oseba začne. Zdrave meje določajo, kdo sploh smo v odnosu z drugimi. Predvsem v partnerskem odnosu. Pomagajo nam vedeti, kje so naše meje. S postavljanjem meja učimo druge ljudi, kdo smo in kako želimo, da ravnajo z nami.

PREBERITE TUDI: ALI STE ODRAŠČALI OB ČUSTVENO NEDOSTOPNEM STARŠU? ZNAKI, POSLEDICE IN KAKO SI DANES POMAGATI?

Dobre osebne meje nas tudi ščitijo. Zdrav osebna meja skrbi, da naš pravi jaz, naša esenca ostane samo pri nas in za nas oz. se sami odločimo, ali bomo svojo srčiko delili z drugimi ali ne.

Ko so naše meje ohlapne, lahko zlahka prevzamemo čustva drugih nase. Zaradi ohlapnih osebnih mej smo z drugim človekom lahko tako zliti, da imamo težave pri prepoznavanju svojih čustev in čustvenih potreb. Lahko smo npr. tudi preobčutljivi, razdražljivi in kritike drugih vzamemo zelo osebno. Zaradi ohlapnih meja se lahko vpletamo in vsiljujemo v življenje drugega ali se nam vsiljuje druga oseba. Lahko nadzorujemo drugega človeka in obratno. Prav tako lahko nase prevzemamo odgovornosti drugih ljudi in se počutimo odgovorni za vse in vsakogar. Pohojene meje prinašajo tudi občutek nemoči

Ključno pri vsem pa je, da ne prepoznavamo lastnih čustvenih potreb in želja.

Kakšna je vloga postavljanja meja in kako vam pomaga v partnerskem odnosu?

Meje imajo te funkcije:

  • kažejo drugim, kako želite, da ravnajo z vami (kaj je v redu in kaj ni v redu),
  • ščitijo vas pred zlorabo,
  • ustvarjajo zdravo razločitev (fizično in čustveno) med vami in drugimi,
  • omogočajo, da imate svoj osebni prostor in zasebnost, svoje občutke, misli, potrebe in ideje,
  • omogočajo vam, da ste individuum, ne pa podaljšek nekoga drugega ali tistega, ki želi, da ste po njegovih željah.

PREBERITE TUDI: KAKO SE NAŠE TELO IN PODZAVEST SPOMINJATA NERAZREŠENE TRAVME?

Če niste odraščali v družini, kjer so bile med člani družine jasne in dosledne meje (zelo pogosto v disfunkcionalnih družinah in družinah, kjer so odvisnosti in zlorabe, alkohol ali kako drugače destruktivno vedenje), vam je verjetno postavljanje meja težko in še težje brez občutka krivde. Morda se celo počutite, da si ne zaslužite, kar si želite ali potrebujete. Tega je na žalost zares veliko. Precej več kot pa zdravih funkcionalnih družin, ki jih je morda le za majhno peščico.

Kako torej postaviti meje brez občutka krivde?

Če ste odraščali v nefunkcionalnem družinskem okolju, v družini, kjer so bile prisotne zlorabe, alkohol, odvisnosti, čustvene manipulacije, potem se morate danes naučiti sami postaviti zdravo mejo. Le tako boste začutili sebe in svoje želje, potrebe…kar je nujno, če želite živeti svoje življenje in sebe.

Tu je pet nasvetov in korakov, ki vam bo morda pomagali.

Jasno povejte, kaj želite.
Preden postavite mejo, morate natančno vedeti, kaj želite in zakaj je to za vas pomembno. To vam bo pomagalo, da boste drugim jasno izrazili svoje potrebe in ostali osredotočeni ter pokončni v tem. Če prvič postavljate mejo človeku, kateremu jo prej nikoli niste in vam to predstavlja velik izziv, ali se vam celo zdi preveč težko, vam bo pomagalo, če boste natančno napisali na list papirja, kaj želite in kaj potrebujete. Predpriprava vam bo morda pomagala omiliti tesnobo in stisko.

Bodite neposredni in se ne opravičujte za svoje potrebe.
Ko komunicirate svoje meje, je najbolje biti neposreden in jedrnat. Izogibajte se dolgih razlag in opisov, ali celo opravičevanj.

Pričakujte odpor na drugi strani, a naj vas to ne vrne na staro pot
Ko začnete postavljati meje, se bodo nekateri ljudje odzvali z odporom in negativno naravnanostjo. To je pričakovano. Namreč ljudje imajo običajno koristi zase, zaradi vaših ohlapnih mej in si ne želijo, da se spremenite. Nekateri pa potrebujejo čas, da se prilagodijo novim spremembam. Spet drugi bodo z vami želeli manipulirati, vas izsiljevati z namenom, da ponovno spustite meje.

PREBERITE TUDI: ZAKAJ PONAVLJAMO NEGATIVNE VZORCE?

Eden najpogostejših razlogov za ne postavljanje meja je strah pred konfliktom. Običajno želimo ugajati in za voljo miru žrtvujemo sebe in svoje potrebe.

A vedite, da niste odgovorni za to, kako se drugi odzivajo na vaše meje.

Niste tam zato, da skrbite za njihovo dobro počutje, ampak svoje. Prav tako niste tam zato, da bi prevzemali odgovornost drugega človeka na svoja ramena.

Odgovorni ste samo za svoja čustva in dejanja.

Postavljanje meja je stalen proces.
Če ste starš, veste, da morate vedno znova postavljati pravila (obliko meja) in svojim otrokom povedati, kaj pričakujete od njih. Postavljanje meja pri odraslih je enako. Vedno znova moramo postavljati meje.

Meje so za vaše dobro počutje, ne za nadzor drugih.
Meje nikoli ne smejo biti poskus nadzora ali kaznovanja drugih. Pravzaprav so oblika skrbi zase. Nekaj, kar počnete za svoje dobro počutje (čeprav imajo koristi tudi drugi). Meje vas ščitijo pred izkoriščanjem, pretiravanjem, preobremenjenostjo in fizično, čustveno zlorabo (ali drugo).

Meje govorijo drugim o tem, da sem pomemben. Moji občutki so pomembni. Moje ideje so pomembne. Moje zdravje je pomembno. Moje sanje so pomembne. Moje potrebe so pomembne. Pri mejah gre za to, da naredite tisto, kar je prav za vas in ne, da druge prisilite, da naredijo, kar želite.

Postavljanje meja je veščina, ki zahteva vajo.

Ker smo morali v otroštvu iti preko sebe, sebe utišati, potisniti na stran itn. se danes lahko borimo z občutki krivde, ko postavljamo meje. Morda imamo občutek, da delamo nekaj narobe, da si ne zaslužimo, ali da smo sebični, ker želimo postaviti mejo. Vendar pa če želimo poskrbeti za svoje dobro počutje in dobrobit je postavljanje meja nujno.

Pogosto to velja tudi za postavljanje mej staršem, kar je lahko še posebno težavno, a nujno če želimo nekaj spremeniti pri sebi…Tam se namreč vse začne.

Pri pisanju sem si pomagala z:  https://psychcentral.com/

VIR Slike: https://pixabay.com/photos/people-holding-hands-sunset-man-2561053/

VAM LAHKO POMAGAM?

S transpersonalno hipnoterapijo in somatsko hipnoterapijo sem pomagala že mnogim.

Vabljeni.

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa. Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

SOMATSKA HIPNOTERAPIJA

Somatska hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov, saj velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

Več o somatski hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

 

Košarica