051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Negativni vzorci

Zakaj ponavljamo negativne vzorce?

Zakaj ponavljamo negativne vzorce?

Nihče ne želi živeti življenja po negativnih vzorcih, disfunkcionalnih vzorcih ali destruktivnih vzorcih. Pa vendar nam življenje in odnosi kažejo drugačno zgodbo. Pogosto živimo po negativnih vzorcih, celo več, prenašajo se iz roda v rod.

Zakaj je težko prekini negativne vzorce?

Različne okoliščine pripeljejo do tega, da ponavljamo stare negativne vzorce, ki nam življenje otežujejo. Poglejmo nekaj možnih razlogov:

Poznano nam je. Domače.

Čeprav se zavedamo, da negativni vzorci niso dobri za nas. Jih ponavljamo, saj natančno vemo, kaj nam bodo prinesli, kakšne rezultate lahko pričakujemo, če se bomo po njih vedli, kaj nam bodo prinesli in v kakšni situaciji bomo pristali, zaradi ponavljanja negativnih vzorcev. Kljub temu, da bo tudi rezultat negativen, nam je še vedno natančno poznan.

Naučili smo se jih že v otroštvu.

Kar se naučimo v otroštvu, se zapiše globoko v podzavest in nezavedno. In kar se zapiše v podzavest in nezavedno, nas obvladuje, dokler tega ne prekinemo.

Podzavest nas žene k poustvarjanju, da bi razrešili.

Čeprav se sliši nenavadno, a če smo bili v otroštvu travmatizirani, nas bo podzavest usmerjala tako, da bomo poustvarili situacije in okoliščine, ki so podobne tistim, v katerih smo bili globoko ranjeni. Z namenom, da bi to razrešili. Lahko bi rekli, da nam podzavest pri tem pomaga – da bi se osvobodili bremena. Na primer, če smo bili v otroštvu kronično zanemarjeni, zapuščeni, ali celo zlorabljeni, bomo danes poustvarjali podobne situacije, v katerih se nam bodo prebudila podobna občutja in odzivi, z namenom, da jih predelamo.

PREBERITE TUDI: DISFUNKCIONALNA DRUŽINA: KAKO DELUJE IN 3 PRAVILA, KI VELJAJO V NJEJ

V sebi imamo prepričanje, da si ne zaslužimo boljše (ali podobno).

Prepričanja so močni energijski naboji v podzavesti. Kar mislimo o sebi in svetu, nam življenje in odnosi zrcalijo. Z zavestjo si želimo spremembe, želimo si občutiti, da smo vredni, a če v nas gori prepričanje, da nismo (iz otroštva), bomo ponavljali negativne vzorce, zaradi samo-oviranja.

Negativni vzorci in nevronske povezave

Verjetno ste že slišali, da so naše misli pravzaprav na nek način nevronske povezave v možganih, ki pa so povezane s celim telesom. Torej, vodijo naše odzive. Večkrat ponovimo določeno misel in čustveno doživljanje, bolj se bo vtisnilo v nas, v podzavest. Vendar pa je zadeva malce bolj kompleksna. Žal bo zelo redko prineslo neko bistveno spremembo zgolj ponavljanje pozitivnih misli.

Poglejmo na primeru.

Vonj po sveže pečenem kruhu vas lahko danes popelje v otroštvo, ko vam je npr. mama spekla kruh in ste sedeli skupaj za mizo in uživali ob sveže pečenem dišečem kruhu. Morda je bil prisoten še kdo, ob katerem ste se počutili dobro. Takšen spomin – vonj po sveže pečenem kruhu bo v vas tudi danes prebudil pozitivne občutke, misli – enake kot ste jih doživljali takrat. Če je spomin močan, se boste ob vsakem vonju kruha spomnili na to in vaše celo telo bodo preplavili isti spomini – občutki, misli…

VENDAR PA… ni vedno tako rožnato…

Če ste bili npr. tepeni ali kako drugače zlorabljeni medtem, ko je mama iz pečice vlekla sveže pečen kruh in se je takrat po sobi razprostiral vonj po sveže pečenem kruhu, za nameček pa so vas še silili, da se usedete za mizo, kot da prej nič ni bilo, in pojeste ta kruh, se bodo v vas danes zbudili podobni negativni spomini ob vonju po kruhu. Lahko da se vonja sploh ne zavedate in se sproži odziv. Če se je vse skupaj zgodilo s starši, bližnjimi, pa bomo imeli naravnanost ponavljanja. Kljub temu, da gre za negativen odziv.

Tako močno se v možganih, podzavesti, živčnem sistemu in v nas zapišejo stvari.

PREBERITE TUDI: KAKO ZAČETI CELITI TRAVME IZ OTROŠTVA?

Kako prekinemo negativne vzorce?

Stare negativne vzorce seveda lahko prekinemo. Potrebno pa je vedeti, da ne gre iz danes na jutri. Dlje kot smo neko stvar ponavljali – o nečem razmišljali, močnejše so nevronske povezave in težje jih je prekiniti. Ko govorimo o preoblikovanju v tem smislu, v resnici mislim na oblikovanje novih nevronskih povezav – nove misli in vedenje postanejo nov modus operandi. Ko integrirano drugačen odziv ali razmišljanje, ustvarjamo počasi nove nevronske poti in s ponavljanjem bodo postale glavni način delovanja in razmišljanja.

Začnite osveščati družinske vzorce.

Naj vam bo v pomoč raziskovanje dinamik odnosov v vaši primarni družini in pri prednikih. Tukaj vam lahko največ pomaga ustrezna terapija. Terapevt namreč vidi drugačen, širši zorni kot dinamik (neizrečena pravila, vloge med člani družine, nezavedne zvestobe itn.).

Samo-refleksija naj postane vaš vsakdan.

Pomembno je, da se zavedate svojih misli, občutkov in vedenj ter razumete vlogo, ki jo igrate v svojih disfunkcionalnih odnosih.

PREBERITE TUDI: STRAH PRED SAMOTO: KAKO NAM OSAMLJENOSTJO KROJI IZBIRO (NAPAČNEGA) PARTNERJA?

Zacelite osnovno travmo.

Pogosto v sebi nosimo travmo, ki izhaja iz iz zapuščenosti, zavrnitve, sramu in drugih bolečih in travmatičnih izkušenj v otroštvu. Preden se lotimo spreminjanja vzorcev, je potrebno zaceliti izvorno travmo. Ko zacelimo travmo se začnemo počutiti vredne vsega lepega in ljubljene. Dokler vaše čustvene rane ne bodo razrešene, boste še naprej naleteli na ljudi, ki vas bodo ponovno ranili – takšne, ki vam ne znajo, zmorejo dati občutka, da ste ljubljeni in vredni. Tudi tukaj se vsekakor priporoča delo s terapevtom.

Nekaj terapevtskih pristopov je še posebno učinkovitih pri celjenju travme:

SOMATSKE PRAKSE – HIPNOTERAPIJA S SOMATSKO PRAKSO

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Bodite prijazni do sebe. Uvajanje bistvenih sprememb ni enostavno in zahteva svoj čas. Zato bodite nežni do sebe, učite se novih veščin, iščete nove vpoglede ter se učite in rastite.

In vedite…

Ne glede na to, kje ste na svoji poti do zdravljenja in ustvarjanja novih vzorcev odnosov, obstaja upanje. Sprememba je možna!

Pri pisanju sem si pomagala z:  https://psychcentral.com/

VIR Slike: https://pixabay.com/illustrations/woman-painting-art-drawing-2196323/

VAM LAHKO POMAGAM?

S transpersonalno hipnoterapijo in somatsko hipnoterapijo sem pomagala že mnogim.

Vabljeni.

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa. Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

SOMATSKA HIPNOTERAPIJA

Somatska hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov, saj velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

Več o somatski hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

 

Košarica