051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Čustvena praznina

Čustvena praznina: se spoprijemam s čustveno praznino in kako jo odpravim?

Čustvena praznina: se spoprijemam s čustveno praznino in kako jo odpravim?

Ko govorimo o čustveni praznini je vedno ključen naš odnos do čustev. Spodaj pišem tudi več o tem in navajam samo – vprašanja, ki vam bodo pomagala nasloviti čustveno praznino.

Občutenje čustvene praznine je verjetno eno izmed bolj bolečih izkustev. Najbolj pogosto je povezano z neizraženimi in potlačenimi čustvi. Pojavi se lahko kot vrsta obrambnega mehanizma. S čustveno praznino se nekako ubranimo intenzivnemu čustvenemu doživljanju in intenzivnimi neprijetnimi občutki in čustvi, ki bi nas lahko preplavili. Morda en del nas (podzavestni) oceni, da z neprijetnimi čustvi in občutki nebi zdržali. In včasih je tudi res tako.

Čeprav ima vsak obrambni mehanizem (ustvarjen v otroštvu) svoj namen, pa nam s časoma začne povzročati težave, saj je svojemu namenu že odslužil, prisoten pa je še vedno. Na primer: v otroštvu smo se naučili potlačiti jezo, saj smo edino tako lahko preživeli. Namesto, da bi bili sprejeti, videni, slišani, ko smo bili jezni, smo bili morda kaznovani, prezrti, kritizirani, napadeni itn.. Če smo morali jezo tlačiti skozi celo otroštvo, je to s časom postal naš „modus operandi“. Žal, pa smo tako izgubili tudi stik s pomembnim delom nas samih in tako se je počasi začela razvijati čustvena praznina.

V osnovi, torej, ni “praznina”, ampak izgubljen stik z delom nas. Kot, da smo izgubili del sebe skozi čas in prostor.

Kako ljudje opisujejo čustveno praznino?

Mnogi ljudje čustveno praznino opisujejo kot otopelost, otrplost, odsotnost, izgubljenost, kot dolgočasje („vse je brez veze“) in občutek, da so obtičali. Nekateri lahko celo zaznajo čustveno praznino, kot občutenje praznine v prsnem košu. Na splošno je prisotno občutenje, kot da nekaj manjka. Zato je na mestu vprašanja: KAJ MI ZARES MANJKA? Vendar pa se pojavi druga težava, da običajno ob čustveni praznini človek zares ne ve, kaj mu manjka. Za čustveno praznino je pogosto neizpolnjena čustvena potreba, običajno že iz otroštva. Ker je neizpolnjena, jo je potrebno obuditi in zopet priti v stik z njo ter jo počasi začeti izpolnjevati. To je običajno možno le skozi terapevtski proces.

PREBERITE TUDI: PREKINITE SAMO-SABOTAŽO: ZAKAJ SI NE DOVOLIMO NAPREDKA IN SPREMEMBE?

Mnogi praznino skušajo zapolniti s hrano, alkoholom, drogami, nakupovanjem, spet drugi se stalno na novo zaljubljajo in ponavljajo iste disfunkcionalne vzorce. Nikoli pa zares ne zapolnijo tiste izvorne čustvene praznine. Občutkov praznine se žal ne da pregnati z zunanjimi motilci.

Znaki čustvene praznine

Verjetno je najbolj očiten znak neskončna praznina. Morda nemoč. Kaže se lahko kot:

  • votel občutek,
  • občutek otrplosti,
  • umikanje,
  • globoko pogrešanje nečesa, za kar se zdi, da vsi drugi imajo,
  • pogosto občutenje osamljenosti (kot da ste sami na celem svetu),
  • občutek, da ste drugačni.

Vendar pa je bistveno poudariti na tem mestu, da gre pri vsem tem zato, da smo nekoč bili primorani nekaj močno potlačiti, zanikati, da smo lahko obstali. In tako izgubili stik z delom sebe. Mnogi sicer s čustvi nasploh, saj jim ni bilo dovoljeno izražati nikakršna čustva, ali pa njihova čustva niso bila prepoznana, spoštovana, slišana, videna itn. – to je v Sloveniji zelo pogost način delovanja in odnos do čustev. Pogosto je tudi čustveno zanemarjanje.

PREBERITE TUDI: ALI STE ODRAŠČALI OB ČUSTVENO NEDOSTOPNEM STARŠU? ZNAKI, POSLEDICE IN KAKO SI DANES POMAGATI?

Ne-izražanje in ne-sprejemanje čustev je značilno za disfunkcionalne družine. Teh je žal veliko.

Čustva prikrito ali jasno niso bila dovoljena. So bila nekaj strašnega ali nezaželenega.

Vprašanja za prepoznavanje našega odnosa s čustvi

Da bi spoznali, kakšen je vaš odnos do čustev, si postavite spodnja vprašanja:

Kakšen je vaš odnos do čustev? Ali jih vidite kot dragocena sporočila svojega telesa ali jih vidite bolj kot nadlogo?

Ali se zaradi svojih čustev, občutkov pogosto počutite zmedeni in imate občutek, da ji ne zmorete obvladovati (dovolj)?

Kako dobri ste v prepoznavanju, poimenovanju, potrjevanju in izražanju svojih čustev?

Če se vam čustva zdijo nekaj tujega, morda celo kot nadloga, nekaj neugodnega, ali vam povzročajo zmedo, jih težko prepoznavate, izražate, je velika verjetnost, da ste bolj nagnjeni k čustveni praznini.

PREBERITE TUDI: KAKO SE NAŠE TELO IN PODZAVEST SPOMINJATA NERAZREŠENE TRAVME?

Čustveno praznino lahko zapolnimo

Dobra novica je, da vsi imamo čustva. V resnici z njimi prav zares ne moremo izgubiti stika. Jih le potlačimo. So v nas in nas nekako čakajo, da jih prepoznamo in izrazimo. Za začetek v varnem okolju. Npr. v terapiji. Ko enkrat spustimo, razrešimo se nam odprejo vrata in potencial za nov preporod, novo srečo, veselje, zadovoljstvo.

Ko začnete svoje občutke sprejemati kot dragocena sporočila telesa, jim posvečati pozornost, poslušati njihova sporočila – kaj vas učijo o vas in imate možnost to deliti z drugimi (najprej npr. v terapiji) bo vaše življenje postajalo zopet polnejše in vi vse bolj izpolnjeni.

VAM LAHKO POMAGAM?

S transpersonalno hipnoterapijo in somatsko hipnoterapijo sem pomagala že mnogim.

Vabljeni.

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa. Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

SOMATSKA HIPNOTERAPIJA

Somatska hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov, saj velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

Več o somatski hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

Pri pisanju sem si pomagala z:  https://www.psychologytoday.com/

VIR Slike: https://pixabay.com/photos/girl-beauty-fairytales-fantasy-2436545/

Košarica