051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Odnos s čustveno nezrelo osebo Foto: Pixabay

Odnos s čustveno nezrelo osebo

Odnos s čustveno nezrelo osebo

Kakšen je in kako si pomagati?

Tokrat pod drobnogled dajem odnos s čustveno nezrelo osebo. Veliko že vemo o čustvih, družinskih vzorcih, podedovanih družinskih travmah in kako se le-te prenašajo iz roda v rod ter kaj so njihove posledice v odnosih in nasploh, kako vplivajo na naše življenje. Ob vem tem se zdi, da v odnosih še nikoli nismo bili tako močno vsak na svojem bregu kot smo danes. Razlogov za to je zagotovo več. Danes pa bom osvetlila en razlog, ki pa je precej močan in na katerega lahko sami močno vplivamo in imamo moč za spremembo v svojih rokah.

Odnos s čustveno nezrelo osebo

Večkrat sem že poudarila, kako deluje duhovni ego. Na eni strani imamo ravno, zaradi t.i. duhovnosti odprte vrata na stežaj, da zares začnemo delati na sebi. A po drugi strani nas te iste filozofije (new age) lahko peljejo na stran pot. To stran pot imam v mislih (danes) na področju odnosov: izločimo tistega, ki ni na naši „visoki“ vibraciji, zapustimo tistega, ki ni na naši „visoki vibraciji“. Ta del duhovnosti je poln pasti in hitro se lahko znajdemo v odnosu s čustveno nezrelo osebo.

V osnovi tukaj običajno manjka ena sestavina: empatija. V praksi to pomeni, da je oseba A mnenja, da je na visoki vibraciji in zato iz svojega življenja popolnoma brezčutno odreže osebo B, ki je po njegovem mnenju na nižji ali nizki vibraciji. Da ne bo pomote, lahko se zgodi, da smo v evoluciji naše zavesti (in čustvene zrelosti) res “naprednejši”, vendar pa takšna oseba ne bo brezčutna in pri tem uporabljala obrambne mehanizme (zanikanja, projekcije, potlačitve itn.). Ko čustveno zrela oseba (lahko tudi oseba na visoki vibraciji) končuje odnos, je to popolnoma drugače od čustveno nezrele osebe. V odnosu s čustveno nezrelo osebo je značilno pomanjkanje pristne komunikacije.

Torej, čustveno nezrela oseba se ne ozre v svojo notranjost in se ne poglobi v svoje čustvene rane. Jih zanika. Lahko bi rekli, da je odnos s čustveno nezrelo osebo naporen. Torej, takšna “duhovnost”, ki žal pogosta, je v resnici pogosto zanikanje svojih najglobljih čustvenih ran in hkrati kaže na čustveno nezrelost, saj vse projicira na t.i. osebo B z nizko vibracijo. Ok. Na tem mestu bi seveda lahko razglabljala in razčlenjevala še naprej. A ni dovolj prostora za to. Zato se premikam na samo čustveno nezrelost.

Kot vidimo, čustveno nezrele posameznike ne najdemo samo v „vsakdanjem“ življenju ampak tudi med posamezniki, ki so „duhovni“ oz. svojo čustveno nezrelost „maskirajo“ za duhovnim egom.

Kaj pomeni biti v odnosu s odnosu s čustveno nezrelo osebo?

Res je, da je vse okoli nas naše zrcalo. Včasih je to zrcalo malce zvito, ampak na koncu nam vsak človek nekaj (po)kaže. Nekaj v nas. Bodisi nekaj lepega, bodisi nekaj neugodnega. Izhajajoč iz tega je jasno, da če smo v odnosu s čustveno nezrelo osebo, smo na neki ravni tudi mi čustveno nezreli. Na kancu je na nas samih, ali si bomo to priznali in tako odprli možnosti, da začnemo na sebi zares delati in se piliti v čustveni zrelosti. Torej, edino iskrenost do sebe je ključ do rasti. Brez tega se ne moremo premakniti in računati na spremembo. Četudi zaključimo odnos (partnerski, prijateljski …) brez, da bi prevzeli odgovornost za svoj delež nas za naslednjim ovinkom čaka podobna ali enak preizkušnja. Samo obrazi se zamenjajo.

Takole približno gre…

Preprosto povedano: oseba zraven nas, iz nas, vedno vleče nekaj v nas. To je še posebej zanimivo, ko vleče iz nas nekaj, kar sami ne želimo videti pri sebi. Ko na posreden način vleče iz nas sram, takrat bomo skoraj vedno, če nismo dovolj zavestni, le-to začeli projicirati na drugega. Bodisi, da se bomo grobo umaknili, brez komunikacije, bodisi, da bomo šli v konflikt, kjer se bomo branili in krivili drug drugega, ali bomo vse skupaj zanikali. Torej, z obrambnim mehanizmom se bomo le navidezno želeli rešiti tega neugodnega občutka v sebi. V tem primeru sramu. Lahko pa tudi jeze, krivde itn.

Čustvena zrela oseba prevzema odgovornost…

Kateri zanki pa kažejo, da smo v odnosu s čustveno nezrelo osebo?

Običajno gre pri čustveno nezreli osebi za pomanjkanje empatije. V odnosu z osebo, ki ji primanjkuje empatije bo skoraj zagotovo prišlo do čustvene „poškodbe“. To poškodbo najbolj pogosto čuti oseba na drugi strani, ki pa se tudi bolj zaveda vsega disfunkcionalnega dogajanja. Če se znajdemo v odnosu z posameznikom, ki nima empatije, se je smiselno vprašati, kaj me je pripeljalo v ta odnos in zakaj sem dovolil-a, da se zgodijo stvari, ki so me čustveno ranile. Zrcalo je tukaj najverjetneje nizka lastna vrednost in pa manjko samo-spoštovanje ter ljubezni do sebe. Pomanjkanje empatije je tudi najbolj pogosto razlog za številne zlorabe, ki se dogajajo v odnosih. Saj oseba brez empatije ne razume, kaj povzroča s svojim ravnanjem in kako vpliva na drugega. Nima zmožnosti, da bi slišala in razumel, čutila sočloveka.

Čustveno nezrela oseba ne spoštuje osebni mej drugega. Če boste denimo čustveno nezreli osebi postavili zdravo mejo na čustveno zdrav način, bo to razumela kot napad na njo in se bo branila, vas krivila in bila užaljena.

Čustveno nezrela oseba ne zmore globljih odnosov. Odnosi so površinski. Tako ostajajo „na varnem“ – čustveno na varnem.

Čustveno nezrela oseba težko upravlja svoja čustva, zato so pretirani čustveni izbruhi in napadi pogosti. Seveda ima vsak lahko slab dan, vendar pa se čustveno nezrele osebe odzovejo burno in intenzivno, pretirano.

Prav tako se čustveno nezrele osebe izogibajo konfliktom ali so velikokrat v konfliktu. Obe skrajnosti kažeta, da se ne zmore oseba spoprijeti s konfliktom in sprejeti odgovornost za svoj del v njem.

Odnos s čustveno nezrelo osebo ni konec vsega.. je lahko začetek

Če prepoznamo pri sebi in/ali drugi osebi čustveno nezrelost je v resnici prišel čas za delo na sebi. Dobro je pogledati najprej širšo sliko in vlogo sebe/vas v njej. Vsi imamo svoje šibke točke, nihče ni popoln. Občasna čustvena nezrelost v trenutkih šibkosti ali izjemno težkih življenjskih dogodkih še ni znak, da je oseba čustveno nezrela. Pogostost in intenzivnost dejanj sta pokazatelja in kako se mi počutimo v odnosu – smo slišani, videni, spoštovani, upoštevani, ljubljeni ali je vse prej kot to?

Potrebno si je tudi odgovoriti na vprašanje, ali je oseba pripravljena delati na sebi in pogledati svoje čustvene nezrelosti? Ali ne? Ali smo mi pripravljeni? Želimo sploh iti globlje?

Ko nam v odnosu ni v redu, je potrebno iti v akcijo. Preprosto povedano: začeti delati na sebi.

Po drugi strani, če se vedno znova znajdemo v odnosih, ki si jih v resnici ne želimo, se vprašati in raziskati, zakaj se znajdemo v takšnih odnosih – kaj nas pripelje v te odnose – nekaj znotraj nas – prepričanja o nas, okolici, o nasprotnem spolu, partnerskem odnosu – je kaj na tem?

VIR FOTOGRAFIJE: https://pixabay.com/

VAM LAHKO POMAGAM?

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa.

Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Transpersonalna hipnoterapija naslavlja človeka celostno (telo, čustva, um in duhovni aspekt). Beseda transpersonalna nam pove, da gre za pristop, ki pri posamezniku želi preseči osebnost in ga povezati z globljo duhovno esenco. Vodilo transpersonalne hipnoterapije je, da pravzaprav vse človeško trpljenje in neskladje izhajajo iz nepovezanosti in ločenosti od čiste esence znotraj nas. Ponoven stik z njo nas popelje na pot samo-celjenja in osvobajanja.

Poleg klasičnih hipnoterapevtskih pristopov transpersonalna hipnoterapija vključuje še edinstvene pristope za naslavljanje podzavestnih čustvenih vsebin in dela z nepredelanimi čustvi, odnosa s starši in drugih „težavnih“ odnosov, za delo z družinskimi vzorci, notranjim otrokom in notranjimi starši, arhetipi, vključuje tudi shadow work (delo s senco), regresijo v otroštvo in v pretekla življenja itn. Katero pot in pristop uberemo je odvisno od same narave težave.

Del seans je, po želji, lahko tudi meditacija za opuščanje čustvenih bremen.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

VEČ VSEBIN?

Možgani in čustva – iz kje izvirajo čustva?

Košarica