051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Potlačena čustva slika

Kaj so potlačena čustva? Kako vplivajo na vaše življenje?

Kaj so potlačena čustva? Kako vplivajo na vaše življenje?

O potlačenih čustvih se v zadnjem obdobju zelo veliko govori. Eden izmed razlogov je tudi ta, da smo se začeli bolj zavedati, kako le-ta vplivajo na naše počutje in zdravje, zato smo se začeli veliko bolj ukvarjati s čustvi nasploh, z družinskimi vzorci, predniki in njihovimi nepredelanimi čustvi in travmami. Prav tako se vse bolj zavedamo, kakšno opustošenje lahko v odnose prinesejo nerazrešene čustvene vsebine.

Zato bomo danes pod drobnogled vzeli potlačena čustva. Izražanje in prepoznavanje čustev je v resnici težava. Med drugim tudi zato, ker še vedno poveličujemo razum in čustva ter čustveno občutljivost označujemo za nekakšno šibkost v primerjavi z močnim razumom. A s tem si delamo slabo uslugo, saj so čustva del nas. In s tem, ko jim dajemo manjšo vrednost, ali jih celo zanikamo, si v resnici delamo veliko škodo. Le- ta se kaže v odnosih ter na našem zdravju in počutju. Potlačitev čustev se začne že v otroštvu. Na takšen ali drugačen način čustva in občutki preprosto nimajo prostora. In se nadaljuje v odraslosti.

Kaj so potlačena čustva?

Potlačena čustva so povezana s tistimi čustvi, ki se jim nezavedno izogibamo (vir). Gre za tiste čustvene vsebine, ki niso dobile možnosti, da jih predelamo (iz otroštva, zaradi travmatičnih situacij itn.), ker so bile pretežke, prehude za nas v tistem trenutku. Običajno smo z njimi ostali sami (brez podpore, topline in čustvene varnosti druge bližnje osebe), kar je eden izmed razlogov, da smo jih potlačili. Ostala so, torej nepredelana in potlačena nekje v podzavesti in nezavednem.

Potlačena čustva so povezana z otroštvom

Kot smo že ugotovili, so potlačena čustva povezana z otroštvom in situacijami, izkušnjami, ki smo jih doživljali v času odraščanja. Te izkušnje pa so naprej povezane z našimi skrbniki oz. starši in njihovo čustveno zrelostjo, vedenjem in (ne)zmožnostjo komunikacije.

Načeloma velja, da imamo manj težav z izražanjem čustev, če smo rasli v okolju, kjer se je pogosto govorilo o svojih čustvih in občutkih ter se tudi otroke spodbujalo k temu. Pozitivno na naše doživljanje čustev in naš razvoj vpliva tudi okolje, ki sprejema pozivne in negativne čustva in občutke (oboji so enakovredni – ne pozitivni, ne negativni niso bolj ali manj sprejemljivi), okolje, kjer nismo bili deležni obsojanja ali kritike, če smo izrazili čustva.

Nasprotno pa se zgodi v okolju, kjer so čustva zanikana. Otroci zrastejo v odrasle, ki imajo občutek, da niso povezani s seboj (ali svetom) – pogosto je razlog nepovezanost in izgubljen stik s čustvi in občutki – ti so namreč kreativna življenjska energija v nas.

Večja je verjetnost, da bomo potlačili čustva, če smo rasli v okolju, kjer se, torej ni govorilo o čustvih in občutkih, smo bili osramočeni, če smo izrazili čustva, ali celo kaznovani, so nam povedali ali pokazali, da so naša čustva nekako napačna – da ne čutimo prav, da nebi smeli tako čutiti itn.

Kakšna čustva potlačimo?

Običajno potlačimo močna intenzivna čustva. Še posebno tista, ki so neprijetna in jih povezujemo z neugodjem (podzavestno) ali drugimi neprijetnimi izkušnjami. Tako bomo hitreje potlačili jezo, žalost, strah, krivdo, sram, gnus, razočaranje itn.

Kako vem, če imam potlačena čustva?

V primeru potlačenih čustev nasploh težko govorimo o čustvih, jih težko prepoznamo in poimenujemo. Običajno nismo v stiku s svojimi čustvenimi potrebami (kaj potrebujemo, da se počutimo dobro, ali razumsko mislimo, da bi nam nekaj pomagalo, pa nam v resnici ne pomaga, ker razum ni skladen z našo globljo potrebo).

Znaki potlačenih čustev

Kroničen občutek praznine, ali otopelosti. Pogosto pozabljanje stvari (razpršenost). Značilno je tudi občutenje neugodja, ko drugi govorijo o čustvih ali jih izražajo. Prav tako lahko doživimo stisko, če nas kdo prosi, da izrazimo čustva. Znaki je lahko tudi nervoza, razdražljivost, vzkipljivost, kronična osamljenost. Potlačena čustva lahko vplivajo na našo zmožnost vzpostavljanja in ohranjanja intime v odnosih, težko razumemo, kaj doživljajo drugi, težko pohvalimo, prav tako se lahko težje pogovarjamo o stvareh, ki so nam zares pomembne.

Po drugi strani nas lahko drugi opišejo kot zelo mirne, tihe, a je v ozadju izgubljen stik s čustvi. Lahko bežimo v alkohol, droge, TV, socialna omrežja, da bi se izognili čutenju. Lahko nas je strah biti sam. Potlačena čustva pa lahko svoj izraz iščejo tudi v pasivni agresiji.

Je možno potlačena čustva razrešiti in spustiti, predelati?

Seveda.

Z ustreznimi terapijami in tehnikami lahko sprostimo potlačena čustva in si povrnemo oz. zaživimo sebe, pridemo v stik s seboj in posledično se izboljšajo vsi odnosi, še posebno odnos do sebe in nasploh se izboljša počutje in kvaliteta življenja.

Ponuja se veliko terapij in tehnik.

VAM LAHKO POMAGAM?

Dobrodošli.

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa. Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

SOMATSKA HIPNOTERAPIJA

Somatska hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov, saj velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

Več o somatski hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

VIR slike: https://pixabay.com/photos/expression-soulful-violinist-5040708/

VEČ VSEBIN:

Kaj je podzavest? Kaj je nezavedni um? Kako vplivata na naše življenje?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Košarica