051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Disfunkcionalni družinski vzorci

Disfunkcionalni družinski vzorci: Zakaj je vsaki naslednji generaciji je še težje?

Kaj so disfunkcionalni družinski vzorci?

Ko se odločimo za delo na sebi in osebno ter duhovno rast, se bomo v določeni fazi srečali tudi s svojim otroštvom, družinskimi vzorci, družinsko dediščino oz. s podedovanimi družinskimi travmami. Srečali se bomo z disfunkcionalnimi (ali destruktivnimi) družinskimi vzorci. Funkcionalne družinske vzorce, ki so tudi del nas in nas podpirajo, morda niti ne gre omenjati, saj niso tisti, ki nam povzročajo težave v življenju. Problematični so torej disfunkcionalni družinski vzorci. Le-ti so vzrok mnogih tegob, s katerimi se spoprijemamo v odnosih in življenju nasploh. So tisti, ki nas omejujejo, blokirajo in nam jemljejo življenjsko moč. Tudi ti vzorci so namreč zapisani v nas, so naš osebnostni ustroj in nam določajo način delovanja in odzivanja v odnosih, pa tudi, kako doživljamo sebe.

Kdaj govorimo o disfunkcionalnih družinskih vzorcih?

Disfunkcionalni družinski vzorci se nanašajo predvsem na nezdrave, neproduktivne in lahko celo škodljive načine vedenja, ki se vzpostavijo v medsebojnih odnosih v družini. Njihova narava je namreč takšna, da jemljejo drug drugemu življenjsko energijo. Ob disfunkcionalnem vedenjskem vzorcu se med osebama običajno vzpostavi težka in gosta energijska povezava, ki jo je težko prekiniti.

Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da ti disfunkcionalni družinski vzorcu negativno vplivajo na družinske člane in ustvarjajo vzdušje in okolje, ki čustveno in energijsko ni zdravo. Ob tem velja izpostaviti, da so takšna okolja izredno nezdrava prav za razvoj otroka.

Ni tako redko, da so disfunkcionalni družinski vzorci tudi prikriti in jih je težko obelodaniti. Dokler ne pridemo na terapijo, se morda niti ne zavedamo, v kako disfunkcionalni družini smo rasli. Disfunkcionalne družine namreč niso samo tiste, za katere se že na daleč vidi, da so. Najbolj pogosto se disfunkcionalnost skriva in je prikrita za masko idealne družine.

Kako vplivajo disfunkcionalni družinski vzorci?

Za okolje oz. družino, v kateri vladajo disfunkcionalni družinski vzorci so značilne:

  • Težave s komunikacijo: pomanjkanje odprte in zdrave komunikacije. Zaradi česar se nesporazumi in konflikti ne rešujejo, čustva se ne izražajo (ali so celo nezaželena), ampak se kopičijo.
  • Prisotnost zlorab: lahko je prisotna fizična, čustvena, spolna zloraba.
  • Nespoštovanje: pomanjkanje spoštovanja med člani družine. Le-to ustvarja toksično okolje.
  • Vloge med člani družine so pomešane: v zdravi družini vsak član igra svojo naravno vlogo – mama je mati, oče je oče itn. V disfunkcionalnih družinah so vloge pogosto pomešane. Vendar to lahko poteka zelo prikrito in na prvi pogled zgleda povsem v redu.
  • Pomanjkanje meja: z nespoštovanje pride tudi pomanjkanje jasnih mej, kar vodi še v globlje konflikte.
  • Pomanjkanje podpore drug drugemu.
  • Pomanjkanje prevzemanja odgovornosti za svoja dejanja
  • Nepredvidljivost in napetost: pomanjkanje stabilnosti in čustvene varnosti. Člani so napeti in pod stresom, saj je okolje nepredvidljivo, nihče ne ve, kdaj bo eksplodiralo, kdaj se bo zgodilo nekaj eruptivnega.
  • Pomanjkanje zaupanja: člani (ali samo en član družine) ne držijo obljub in povzročajo razočaranje pri enem ali vseh članih družine

Dobro je vedeti, da se disfunkcionalni družinski vzorci prenašajo iz roda v rod. In novi člani družine se zgolj prilagodijo. Vendar pa je prisotno tudi stopnjevanje – vsaki naslednji generaciji je težje in težje.

Še enkrat pa bi poudarila, da so to vzorci, ki jemljejo našo življenjsko energijo, nas omejujejo, blokirajo in zato je vsekakor dobro, da nekaj naredimo v smeri prekinitve.

Pomembno je, da jih prepoznamo in naredimo vse, kar je v naši moči, da jih prekinemo in se postopoma učimo bolj funkcionalnih in pozitivnih odzivov. Tako si povrnemo energijo, notranjo moč, mir in nasploh izboljšamo odnose, počutje in kakovost življenja dvignemo na višjo raven.

VIR SLIKE: Pixabay.com

VAM LAHKO POMAGAM?

Dobrodošli.

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa. Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

SOMATSKA HIPNOTERAPIJA

Somatska hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov, saj velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

Več o somatski hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

VEČ VSEBIN?

Kako začeti delati z notranjim otrokom?

 

 

Košarica