051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Hipnoterapija Hipnoza

Kaj je hipnoterapija? Kje pomaga hipnoterapija?

Kaj je hipnoterapija? Kje pomaga hipnoterapija?

Iz opazovanj klientov in osebnih izkušenj sama hipnoterapijo in hipnozo najlažje lahko opišem, kot stanje in hkrati proces, ki posameznika pelje v prijetno sproščeno, globoko stanje, v katerem se je zmožen povezati s podzavestjo in nezavednim, ki sta hkrati edini točki, kjer lahko naredimo resnične spremembe in premike v življenju, če želimo delati na sebi. Posameznik se sicer vsega zaveda. Predvsem bi rada poudarila, da je to stanje človeku (človeški psihi) najbolj naravno in v tem stanju so torej pravi pogoji, da lahko vplivamo na svojo podzavest. V budnem, vsakodnevnem stanju ni mogoče vplivati na sebe do takšne mere, kot to lahko s spustom v prijetno globoko hipnotično stanje. Nekateri to stanje bolj strokovno poimenujejo tudi trans, ali bolj poznano, hipnoza. Vendar sama hipnoza govori le o stanju. Medtem ko o hipnoterapiji govorimo, ko hipnozo uporabljamo v terapevtske namene.

Kako pa hipnoterapijo, hipnozo opišejo spletni viri?

Spletni vir PubMed Central hipnozo opisuje kot povečano stanje zavedanja, sicer budno, v katerem je pozornost posameznika ločena od neposrednega okolja, kjer se nahaja in je usmerjena na notranje dogajanja, kot so občutki, podobe, prebliski. Vir naprej opiše, da tudi hipnotična indukcija vključuje osredotočanje pozornosti in domišljijsko vpletanje do takšne intenzivnosti, da se zdi resnično. Z uporabo sugestij se hipnotična resničnost integrira v vsakdanjo.

Vir poudari tudi, da je „trans“ tudi del vsakdana in človeških izkušenj – tako npr. pademo v trans, ko prebiramo dobro knjigo, med molitvijo, meditacijo, ali ko izvajamo nekaj ustvarjalnega, ki se ponavlja. Dodajajo, da hipnozo lahko razumemo kot meditativno stanje, v katero se lahko naučimo zavestno vstopati tudi za terapevtski namen. V ta namen je potrebno dodati še sugestije. Tako lahko npr. s hipnozo blažimo tesnobo, lajšamo bolečine ali druge podobne tegobe. Hipnoza je lahko zelo učinkovita pri anksioznem klientu. Dobro je vedeti, da je ta takšen učinek najbolj učinkovita prav ustrezno oblikovana in formirana sugestija – le ta bo vstopila v podzavest in nezavedno.

Hipnoza je starodavno orodje

Hipnoza se je v dobre namene nekoč že uporabljala in pomagala ljudem do boljšega psihofizičnega počutja. Prisotna je bila še pred psihoterapijo in psihiatrijo. Žal pa so hipnozo tudi zlorabili (v medijih so jo prikazali kot nekaj magičnega, skrivnostnega, s čimer lahko hipnotizer proti volji drugega nanj vpliva) in zato še danes okoli  hipnoze, sicer izjemnega orodja, krožijo stereotipi, ki pa niso resnični in ne držijo. Hipnoza je je čudovito orodje, ki lahko hitro in učinkovito pomaga ljudem v stiski in ne posega v človeka nikakor in nikoli proti njegovi volji. Veliko pa je odvisno tudi od samega hipnoterapevta, njegove etičnosti, strokovnosti in integritete.

Hipnoterapija in študije

Hipnoterapija v kombinaciji s kognitivnim terapevtskim modelom se je izkazala za uspešno pri zmanjševanju anksioznosti. Spletni vir piše, da je ta kombinacija pomagala posameznikom, da so bolje obvladovali anksioznost in pri fobijah. Učinkovita naj bi bila pri generalizirani anksiozni motnji, anksioznosti pred razgovorom za službo, pri fobiji pred letenjem, javnim nastopanjem in pri postravmatski stresni motnji.

Pozitivne rezultate je hipnoterapija pokazala tudi pri odpravljanju odvisnosti od alkohola, hujšanju, kajenju in pri težavah s spanjem, stresu, bolečinah, depresiji in celo pri prebavnih težavah, ki so posledica stresa.

Obstaja sicer več oblik hipnoterapije:

Analitična hipnoterapija, kognitivno-vedenjska hipnoterapija itn.

Sama izvajam Transpersonalno hipnoterapijo in Somatsko hipnoterapijo, ki je novejša oblika.

Več o njih spodaj in na povezavah.

Transpersonalna hipnoterapija

Transpersonalna hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki na prijeten in sproščen način odpira poti do razreševanja čustvenih blokad, potlačenih čustev, pomaga preobražati omejujoča prepričanja o sebi in odnosih ter podpira klienta pri predelovanju neprijetnih (travmatičnih) spominov iz otroštva. S T. Hipnoterapijo stopite na pot predelovanja strahov in travm, ki vam (še danes) povzročajo težave v življenju in odnosih. S pomočjo transpersonalne hipnoterapije izboljšujemo kakovost svojega življenja, odnosov in osebnostno ter duhovno rastemo.

VEČ…

Somatska hipnoterapija

Somatska hipnoterapija je novejša oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. V Sloveniji je prisotna prvič.

Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov.

Velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

VEČ…

VIR SLIKE: Pixabay.com

VEČ VSEBIN?

Disfunkcionalni družinski vzorci: Zakaj je vsaki naslednji generaciji je še težje?

 

 

Košarica