051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Kako začeti delati z notranjim otrokom

Kako začeti delati z notranjim otrokom?

Najprej naj napišem nekaj besed o samem notranjem otroku. Notranji otrok je del nas, ki je najbolj tesno povezan z našimi čustvi, podzavestjo in nezavednim. Notranji otrok je tisti del nas, ki nosi ključne čustvene zapise – ima odgovore o tistem, kar se nam je dogajalo v otroštvu – prijetna in neprijetna doživetja. Nosi torej, čustvene zapise iz dogajanja v našem otroštvu. Vse, kar smo doživeli v otroštvu se je zapisalo na čustveno raven, vendar na ravni podzavesti.

Če smo bili kot otrok v čustveno disfunkcionalnem, nepredvidljivem okolju, potem je velik del našega notranjega otroka ostal „zavarovan“ za našimi obrambnimi mehanizmi, ki smo jih ustvarili, da smo lahko čustveno (morda tudi fizično) preživeli – bilo je prehudo biti otrok – ranljiv, nežen, odprt, mehek – zato smo ga zavarovali (se zaprli) z obrambnimi mehanizmi. Ti obrambni mehanizmi so nam takrat pomagali, danes pa nam povzročajo težave v odnosih in življenju.

To pa na žalost pomeni tudi, da smo potlačili veliko čustev in se oddaljili od svoje resnične biti/esence. Posledice tega danes se kažejo: v nezmožnosti čutenja (običajno smo zelo „v glavi“ racionalni, robotski), zavračamo vse v zvezi z občutki in čustvi), ali čutenja prijetnih občutkov, veselja, v kroničnem občutku osamljenosti, nepojasnjeni žalosti, ki traja in traja, pretirani jezljivosti, nemoči, nezmožnosti postaviti se zase, nizki lastni vrednosti itn. Ranjeni notranji otrok, je torej pogosto povezan z nizko lastno vrednostjo in nizko samozavestjo. Lahko je prisoten občutek, da ne zmoremo, da nimamo dovolj moči. Značilna je tudi vloga žrtve. Z izgubo stika z otrokom v nas izgubimo tudi pristen stik s tem, kar zares smo.

Ponovna povezava z notranjim otrokom nam lahko vrne izgubljeno veselje, iskro do življenja, radost, ljubezen, sočutje. Ko se povežemo z notranjim otrokom na ravni podzavesti, torej globlje preko ustrezne terapije, se začnejo zdraviti tudi naše čustvene rane, ki jih najbolj prepoznamo v odnosih.

Kako začeti delati z notranjim otrokom?

Spomnimo se na notranjega otroka – nase, ko smo bili majhni in mu v mislih pošljimo lepe misli ter ga objemimo z ljubeznijo.

Naredimo meditacijo z notranjim otrokom: usedimo se v tišino in se umirimo. Sprostimo se ter vstopimo v globlje sproščeno stanje. Iz tega stanja se povežimo s svojim notranjim otrokom – spomnimo se nase, ko smo bili majhni ter se s seboj – otrokom v nas pogovorimo: povejmo mu, da ga imate radi, da je varen, da ste sedaj z njim…

Poiščite sliko sebe, ko ste bili majhni. Pojdite v meditacijo in sliko položite na svoje srce ter svojemu notranjemu otroku pošiljajte ljubezen.

Napišite ljubeče pismo svojemu notranjemu otroku.

Če želite resnične premike in preobrazbo, se odločite za terapijo.

Sama ponujam možnosti: terapevtske urice z notranjim otrokom, transperonalna hipnoterapija ali somatska hipnoterapija.

VIR FOTOGRAFIJE: https://pixabay.com/

VAM LAHKO POMAGAM?

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa.

Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Transpersonalna hipnoterapija naslavlja človeka celostno (telo, čustva, um in duhovni aspekt). Beseda transpersonalna nam pove, da gre za pristop, ki pri posamezniku želi preseči osebnost in ga povezati z globljo duhovno esenco. Vodilo transpersonalne hipnoterapije je, da pravzaprav vse človeško trpljenje in neskladje izhajajo iz nepovezanosti in ločenosti od čiste esence znotraj nas. Ponoven stik z njo nas popelje na pot samo-celjenja in osvobajanja.

Poleg klasičnih hipnoterapevtskih pristopov transpersonalna hipnoterapija vključuje še edinstvene pristope za naslavljanje podzavestnih čustvenih vsebin in dela z nepredelanimi čustvi, odnosa s starši in drugih „težavnih“ odnosov, za delo z družinskimi vzorci, notranjim otrokom in notranjimi starši, arhetipi, vključuje tudi shadow work (delo s senco), regresijo v otroštvo in v pretekla življenja itn. Katero pot in pristop uberemo je odvisno od same narave težave.

Del seans je, po želji, lahko tudi meditacija za opuščanje čustvenih bremen.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

VEČ VSEBIN?

4 razlogi, zakaj je težko prekiniti vzorce iz otroštva?

 

 

 

Košarica