051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

čustvena bremena

Ali na vaše življenje vplivajo čustvena bremena?

Ali na vaše življenje vplivajo čustvena bremena?

Vsi odrasli ljudje imam določeno količino čustvenih bremen. Le-ta običajno prihajajo iz otroštva, od naših prednikov, slabih izkušenj iz preteklosti kot tudi iz preteklih življenj, zaradi travmatičnih izkušenj.  Povzroči jih zelo intenzivna neprijetna izkušnja.

Del čustvenih bremen so tudi potlačena čustva in travme (iz otroštva ali od prednikov). Lahko so tako težka, da nas v življenju zaustavljajo – ne moremo naprej – tega se lahko zavedamo ali pa nerazrešena vsebina leži v podzavesti in o tem bomo govorili v tem prispevku.

Čustvena bremena nas izoblikujejo in vplivajo na nas, če tako dovolilo. Lahko pa se odločimo in jih odložimo, razrešimo in se osvobodimo bremen ter zaživimo življenje kot nam pripada po dušnem načrtu.

Čustvena bremena lahko vplivajo na naš način razmišljanja, na naše odzive na okolico, na počutje in zdravje, na odnose z drugimi, na prepričanja o sebi in drugih, na samozavest in samopodobo…

Ljudje nenehno doživljamo čustva. Zavestno ali nezavedno. Čustva, ki se nam prebudijo so lahko tudi ponovna aktivacija spominov iz preteklosti (iz otroštva). Sproži jih nek „triger“ iz okolice. Ta je lahko vonj, vedenje ali dejanje druge osebe, zvok, gib itn. Trigerjev, ki aktivirajo spomin iz otroštva je veliko in so povezani z našim ustrojem in izkušnjami iz otroštva, preteklosti.

Na primer, da je deklica živela ob očetu alkoholiku – v njeni podzavesti je zapisano vse v zvezi z njeno izkušnjo življenja ob njem, tudi vonji, dejanja očeta, čustva, ki jih je ob njem doživljala in njegov odnos do nje. Če je bilo nakopičeno v tem odnosu veliko negativnega doživljanja in spominov, bo v sedanjosti že podoben vonj drugega moškega ali podoben vonj nekje v okolici aktiviral vse te negativne spomine. Danes odrasla ženska bo ob drugem moškem doživljala enaka negativna čustva in verjetno odpor do njega. Vse dokler ne bo pozdravila čustvenih ran, odvrgla čustvena bremena in spremenila percepcijo moških – da le-ta ne bo več na podlagi očeta (nezavedno), ampak bolj nevtralno in širše.

Čustvena bremena v telesu

Dr. Bradley Nelson, avtor več knjižnih uspešnic in strokovnjak na tem področju piše, da vsako potlačeno, ujeto čustvo biva na določenem mestu v telesu in ima svojo lastno vibracijo. Ta privlači še več enakega, ki se s časom kopiči. Z delom na sebi in primerno terapijo pa ujeto energijo in čustva osvobajamo in začnemo vibrirati drugače in zato privlačiti drugačne stvari.

Ujeta čustva in čustvena bremena

Naš pristen del (ljubezen, zaupanje, radost, mir…) najgloblja esenca se vseskozi oglaša in nam sporoča, da so znotraj nas deli nas (potlačena in ujeta čustva, čustvena bremena itn.), ki želijo biti osvobojena, da bo naš pristni jaz lahko zares zaživel. Sporoča nam skozi bolečino (telesno ali čustveno) in paradoksalno tudi skozi težave, ki jih imamo v življenju (v odnosih npr.).

Znaki, da nosite potlačena čustva in čustvena bremena: zamera, samo-sabotaža, razdražljivost (hitro se vznemirite in ste hitro užaljeni), doživljanje tesnobe in pretiranega stresa, kronična utrujenost, depresija itn.

Le-ta nam jemljejo vitalno življenjsko energijo.

VAM LAHKO POMAGAM?

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa.

Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Transpersonalna hipnoterapija naslavlja človeka celostno (telo, čustva, um in duhovni aspekt). Beseda transpersonalna nam pove, da gre za pristop, ki pri posamezniku želi preseči osebnost in ga povezati z globljo duhovno esenco. Vodilo transpersonalne hipnoterapije je, da pravzaprav vse človeško trpljenje in neskladje izhajajo iz nepovezanosti in ločenosti od čiste esence znotraj nas. Ponoven stik z njo nas popelje na pot samo-celjenja in osvobajanja.

Poleg klasičnih hipnoterapevtskih pristopov transpersonalna hipnoterapija vključuje še edinstvene pristope za naslavljanje podzavestnih čustvenih vsebin in dela z nepredelanimi čustvi, odnosa s starši in drugih „težavnih“ odnosov, za delo z družinskimi vzorci, notranjim otrokom in notranjimi starši, arhetipi, vključuje tudi shadow work (delo s senco), regresijo v otroštvo in v pretekla življenja itn. Katero pot in pristop uberemo je odvisno od same narave težave.

Del seans je, po želji, lahko tudi meditacija za opuščanje čustvenih bremen.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu

TE ZANIMA VEČ?

8 znakov, ki kažejo na potlačena čustva (v podzavesti)

 

Košarica