051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Obrambni mehanizem

8 znakov, ki kažejo na potlačena čustva (v podzavesti)

Znaki, ki kažejo, da so na delu potlačena čustva

Eden izmed največjih razlogov, zakaj se v življenju ne premaknemo, stagniramo, smo izjemno utrujeni, brez volje ali celo depresivni, so potlačena čustva.

Zaradi potlačenih čustev smo lahko pretirano razdražljivi ali pretirano pasivni. Potlačena čustva nas nekako ogradijo od drugih in ne čutimo pristne povezanosti. Ko predlogo tlačimo čustva, lahko postanemo celo apatični – izgubimo stik s svojim Božanskim bistvom. Takrat se odmaknemo od svoje dušne poti. Digitalni svet nas odmika od čustev in tako od naše najgloblje kreativne sile – to pa je naša, človečka, moč (poleg duhovne inteligence). Ko stopimo na pot osvobajanja potlačenih čustev in smo tako vse bolj v stiku s seboj, začnemo odkirvati, kdo sploh zares smo.

Ker je nezaželeno, „slabo“…je moralo postati potlačeno čustvo…

Učili so nas, da se ne spodobi biti jezen. Da fantje ne jokajo. Jeza ni slaba. Jeza nam pomaga, da zberemo moč in se postavimo zase (ko jo usmerimo na pravi način, to naredimo spoštljivo, a odločno). Jeza, ki je potlačena, pa je škodljiva, saj se lahko obrne v nasprotje – destruktivno napadamo drugega človeka ali pa jo destruktivno usmerimo v sebe.

Logika je zelo enostavna: ko zanikamo čustvo, zankamo del sebe. Ko tlačimo čustvo, tlačimo del sebe. Naš um vedno najde obvoz, da se ne sooči z „neželjenim“ čustvom. Vendar pa naša podzavest in telo tega obvoza ne poznata – delujeta najbolj neposredno in pristno – točno tako kot je.

Primer: posameznik, ki tlači jezo – čutijo jo, vendar jo vedno znova nekako odrine, v družbi nasmejan, prijazen, morda želi samo pozitivno v svojem življenju ali pa si enostavno ne upa biti to, kar je in je raje prijazen, ker ga tako vsi sprejmejo, saj bi bilo hudo, če bi bil to, kar je (občasno jezen), ker ga nebi ljudje sprejeli – tega se je naučil v otroštvu. Jezen ni sprejet. Prijazen je sprejet. A tam spodaj brbota. Prijaznost je le maska. Podzavest in telo sta pristna in zato slej ali prej pride do težav – v bližnjih odnosih začne jeza skakati na plano ali pride do težav z zdravjem…

Na žalost ima naša družba precej odklonilen odnos predvsem do negativnih čustev, ki pa so največja težava, ko so zanikana ali potlačena. Ker so nezaželena, jih zanikamo. Običajno že od otroštva, saj smo bili tako naučeni (dečki ne jokajo, deklice se ne smejo jeziti itn). Prav zaradi tega postanejo s časom destruktivna in škodljiva za nas in okolico. Izražajo se v odnosih (v obliki projekcije na druge), lahko pa tudi z zdravstvenimi težavami.

Z veščino samo-opazovanja in samo-regulacije začnemo prepoznavati in uravnavati potlačena čustva

Za začetek se je dobro izuriti v veščini samo-opazovanja in samo-regulacije. Na tej poti začnemo spoznavati, da imajo vsa čustva svojo „nalogo“. Počasi, namesto, da nas povsem prevzamejo in obvladajo, postopoma začenjamo preobražati negativna čustva, ki nam sedaj pomagajo do želenega. A da bi prišli do te ravni…

Je potrebo najprej razrešiti in osvoboditi potlačena čustva, saj nam jemljejo življenjsko moč in zamegljujejo pogled na to, kaj je resnično. Izkrivljajo nam realnost in zakrivajo jasen pogled… Ko je potlačenih čustev vse manj, se lahko vse bolj povezujemo s čisto zavestjo, na voljo imamo vse več notranje moči in vitalne življenjske energije za ustvarjanje tistega, kar si želimo v srcu…

Potlačena čustva nas lahko pripeljejo do obsojanja, pretirane kritike ali na drugi strani popolnega prilagajanja in ugajanja.

Kaj je sploh prav potem?

Ljubezen – da na ljubeč način damo prostor vsem čustvom – tudi negativnim in jih z ljubeznijo objamemo. Da prepoznamo in priznamo čustvo (npr. jezo ali žalost). Da smo prisotni in se povežemo s čustvom – kaj želi od nas… Pristno, a ljubeče…

Pa poglejmo še nekaj znakov, ki kažejo, da imamo v sebi potlačena čustva ali odklonilnost do (določenih) čustev.

Nasploh težko izražate čustva

Težko se ustavite. Vedno ste v gneči. Vedno najdete načine, da se zamotite (vaš urnik, dan je tako poln, da enostavno ni časa za vas)

Izogibate se „težkim“ pogovorom, v katerih bi bili lahko izzvani, da govorite o čustvih in čustvenem doživljanju.

Ko vendarle izrazite določeno čustvo (npr. žalost) ali za začutite, vam je nerodno ali vas je celo sram.

Ste razdražljivi ali pretirano pasivni.

V družbi in med ljudmi ste skoraj vedno prijazni, veseli, ustrežljivi, dobre volje, morda celo nasmejani. A ko ste sami, se doživljate nasprotno.

Ljudje, ki so čustveni vas iritirajo.

Pozitivna čustva glorificirate in želite v svojem življenju samo pozitivno. Negativno zanikate, ignorirate.

PRI OSVOBAJANJU POTLAČENIH ČUSTEV VAM LAHKO POMAGA…
TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA
Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa.

Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Transpersonalna hipnoterapija naslavlja človeka celostno (telo, čustva, um in duhovni aspekt). Beseda transpersonalna nam pove, da gre za pristop, ki pri posamezniku želi preseči osebnost in ga povezati z globljo duhovno esenco. Vodilo transpersonalne hipnoterapije je, da pravzaprav vse človeško trpljenje in neskladje izhajajo iz nepovezanosti in ločenosti od čiste esence znotraj nas. Ponoven stik z njo nas popelje na pot samo-celjenja in osvobajanja.

Poleg klasičnih hipnoterapevtskih pristopov transpersonalna hipnoterapija vključuje še edinstvene pristope za naslavljanje podzavestnih čustvenih vsebin in dela z nepredelanimi čustvi, odnosa s starši in drugih „težavnih“ odnosov, za delo z družinskimi vzorci, notranjim otrokom in notranjimi starši, arhetipi, vključuje tudi shadow work (delo s senco), regresijo v otroštvo in v pretekla življenja itn. Katero pot in pristop uberemo je odvisno od same narave težave.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor. KLIKNITE TUKAJ.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu

TE ZANIMA VEČ:

Dvigniti vibracijo – je res tako enostavno? Kje sta potem mir&ljubezen? Kako pa jo res dvigneš?

Košarica