051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Toksičen odnos s starši

Kako prekiniti toksičen odnos s starši? S tehniko notranjih staršev.

Kako prekiniti toksičen odnos s starši? S tehniko notranjih staršev.

Veliko se govori o notranjem otroku, kot aspektu znotraj nas, le-ta hrani vse (čustvene in druge) spomine ter odtise iz našega otroštva. Vendar pa ni notranji otrok edini aspekt. V naši podzavesti domuje tudi energijski odtis notranjih staršev (tako notranje mame kot tudi notranjega očeta). V sebi nosimo energijski odtis očeta in mame. Ta določa odnos s starši in vaš odnos do sebe. O tem bom danes pisala – kaj sploh pomeni to, kako je odnos s starši pravzaprav naš notranji odnos in kako vpliva na naše življenje.

Odnos s straši in zgodnje otroštvo

Dobro poznano je, da se baza našega življenja postavi do 6, 7 leta starosti. V tem starostnem obdobju se oblikuje podzavest in otrok ponotranji vse, kar vidi, sliši in doživlja dobesedno: kar sliši o sebi in svetu, odnos staršev do njega, kar doživlja v odnosu s starši in okolico itn.

Vse, kar se zgodi v tem občutljivem obdobju se zapiše globoko v nas. Seveda prijetne kot tudi neprijetne stvari. Različne zlorabe v tem obdobju so še posebno destruktivne in lahko globoko ranijo otroka, kasneje odraslega. Prav tako ranijo odnos s tistim, ki je izvor zlorabe. Na drugi strani pa so ljubezen, sprejemanje in toplina za otroka najdragocenejša popotnica za življenje.

V tem najbolj ranljivem obdobju življenja sta za otroka „alfa in omega“, zanj cel svet in vse, starša in tudi nekateri drugi bližnji. Ne glede na to ali sta starša prisotna ali ne, ali ju poznamo ali ne, realno stanje pusti na otroku odtis – tudi če starša, ali eden izmed njiju, nista prisotna otroka le-to izoblikuje (ponotranji odsotnost te energije). Posebno destruktivno vpliva čustvena odsotnost starša – v tem primeru je otrok lahko še dodatno zmeden, saj je starš fizično prisoten, čustveno pa ga zanj ni – zmeda, ki jo otrok težko predela v sebi.

Odnos s starši: notranja mama in notranji oče

Vsi v sebi nosimo žensko in moško energijo. Vendar pa, če smo se rodili v moško telo, je naša naloga v tem življenju izražanje skozi moško energijo in učenje le-tega. Če pa smo se rodili v žensko telo, pa je naša naloga izražanje in ustvarjanje skozi žensko energijo. Vedno pa iščemo ravnotežje med eno in drugo energijo v nas. Prvi moški v našem življenju je oče. Prva ženska v našem življenju je mama. Preko njiju ponotranjimo prve odtise o sebi in svetu.

Ko izgubimo sebe in smo v senci staršev…

Kritičen glas očeta nas lahko spremlja še daleč v odraslo dobo in nazadnje tudi sami postanemo enako kritični. Ponotranjili smo kritičen aspekt notranjega očeta. Pogosto rečemo, da opažamo, da smo z leti vse bolj podobni svojim staršem – to se zgodi takrat, ko smo se močneje poistovetili z njima in imamo v sebi zelo močan aspekt svoje notranje mame in očeta. Kar tudi pomeni, da ponavljamo njuno zgodbo in se je naša resnična esenca izgubila v njuni senci.

Preko opazovanja staršev in njunega odnosa ter njunega odnosa do nas oblikujemo energijski odtis o njiju v sebi. Odtis potem postane izhodna točka za odnos do sebe in odnos z njimi. Če zelo posplošeno opišem: ves čas imamo pravzaprav odnos z notranjim očetom in notranjo mamo. V isti družini se zato lahko en odrasel otrok razume s starši, drugi pa ne. Ker imata ponotranjeni in izoblikovani različni sliki (energijski odtis) o njima.

Primer:

  • težko sprejmemo pohvalo, ker nam naš notranji oče še vedno žuga in nas kritizira, čeprav je jasno, da smo lahko ponosni,
  • še vedno se počutimo, kot, da si ne zaslužimo dobrega, saj v nas še vedno živi notranja mama, ki nas je podcenjevala in nam pripovedovala, da z nami nič ne bo,
  • še vedno imamo negativno mnenje o ženskah, ker naš oče imel takšno mnenje o njih (notranji oče nam narekuje odnos do žensk) in seveda obratno velja za ženske in mame,
  • še vedno se nam zdi, da nismo dovolj sposobni, ker v nas živi notranji oče ali mama, ki sta nam govorila prav to,
  • enako smo ponižni deloholiki in se ženemo do onemoglosti, ker smo ponotranjili notranjega starša, ki je bežal v delo in se gnal…
  • še vedno smo do sebe strogi in zahtevni, kot so bili do nas staršev – notranji starši nas priganjajo….

To je le nekaj primerov.

Sebe in svet lahko doživljamo skozi ponotranjene notranje starše in če je le-ta slika destruktivna in disfunkcionalna, smo v škripcih.

Z notranjimi starši preoblikujemo disfunkcionalen odnos s starši

A pozitivna novica je, da energijski odtis notranjih staršev lahko preoblikujemo s primernimi terapevtskimi tehnikami – delo z notranjimi starši. Gre za poseben proces, ki je del transpersonalne hipnoterapije. Fizičnih staršev zares ne moremo spreminjati, lahko pa spremenimo naš energijski odtis notranjega očeta in mame, saj se na koncu dogaja vse v nas in samo v nas. V tem smislu je usmerjanje energije navzven in spreminjanje zunanjih stvari popolna izguba energije.

Terapevtsko in energijsko delo z notranjimi starši na ravni podzavesti nam lahko okrepi izgubljeni občutek varnosti, ki ga nikoli nismo prejeli od staršev, vrne nam ljubezen, sprejemanje, nas opogumlja. Notranji starši so kot naš nov vir moči, stabilnost in steber, ki smo ga celo življenje pogrešali.

Delo z notranjimi starši v kombinaciji z notranjim otrokom je še posebno učinkovito v primeru zlorab v otroštvu in v primeru če smo rasli v čustveno disfunkcionalni družini. Lahko nam ponudi roko sprave, ki jo s starši zunaj nas morda ne bomo nikoli dobili. Morda posledično se posledično izboljša tudi odnos s starši.

VAM LAHKO POMAGAM?

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa.

Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Transpersonalna hipnoterapija naslavlja človeka celostno (telo, čustva, um in duhovni aspekt). Beseda transpersonalna nam pove, da gre za pristop, ki pri posamezniku želi preseči osebnost in ga povezati z globljo duhovno esenco. Vodilo transpersonalne hipnoterapije je, da pravzaprav vse človeško trpljenje in neskladje izhajajo iz nepovezanosti in ločenosti od čiste esence znotraj nas. Ponoven stik z njo nas popelje na pot samo-celjenja in osvobajanja.

Poleg klasičnih hipnoterapevtskih pristopov transpersonalna hipnoterapija vključuje še edinstvene pristope za naslavljanje podzavestnih čustvenih vsebin in dela z nepredelanimi čustvi, odnosa s starši in drugih „težavnih“ odnosov, za delo z družinskimi vzorci, notranjim otrokom in notranjimi starši, arhetipi, vključuje tudi shadow work (delo s senco), regresijo v otroštvo in v pretekla življenja itn. Katero pot in pristop uberemo je odvisno od same narave težave.

Del seans je, po želji, lahko tudi meditacija za opuščanje čustvenih bremen.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

ŠE VEČ VSEBIN:

Kako se danes v odnosih oglaša ranjen notranji otrok?

Košarica