051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Ali je vaš notranji otrok srečen?

Ste odraščali v napornem in disfunkcionalnem družinskem okolju in posledice občutite še danes v odrasli dobi? Se vam ponavljajo vedno iste neprijetne, težke, negativne situacije, odnosi in dogodki, ki (včasih) lahko delujejo tako trdovratno, kot da jih ni mogoče spremeniti in prekiniti? Imate občutek, da si želite v življenju nekaj drugega od tega, kar se vam trenutno dogaja? Se vam včasih (ali pogosto) zdi, da tavate v megli? Poskušate in poskušate, pa ne gre?

Vse to so znaki, da nekje v vaši podzavesti še vedno aktivno delujejo in usmerjajo vaše življenje in odnose negativni vzorci in programi, ki ste jih najverjetneje pridobili (že) v otroštvu. Iz izkušenj lahko povem, da dokler se ne lotimo negativnih vzorcev (lahko so globoko v podzavesti, ni pa nujno), ne moremo zaživeti tistega, kar si želimo oz. občutiti radost, srečo, zadovoljstvo v sebi in v odnosih z drugimi.

Na primer …

Lahko v sebi nosite prepričanje, da niste dovolj dobri (najverjetneje že v otroštvu vas je nekdo zavestno ali popolnoma nezavedno, s svojimi dejanji, vedenjem ali besedami, prepričal, da niste dovolj dobri). A kljub temu, da danes morda razmišljate drugače, vam situacije, s katerimi se srečujete in ljudje, kažejo drugačno sliko – morda ne prejmete povišice v službi, spoznavate ljudi, ki vas podcenjujejo ali celo izkoriščajo, se lotite projekta, pa ne uspe kot bi si želeli itn. Situacij, kako se prepričanje iz podzavesti odraža v življenju je lahko zelo veliko. Lahko, da so situacije vezane samo na odnose z moškimi ali samo ženskami. Rdeča nit prepričanja je, da v sebi verjamete, da niste dovolj dobri ali si ne zaslužite in življenje se zatika ali ne gre kot si želite.

Najbolj hecno pri vsem tem pa je, da nam razumski del pogosto pravi, da to ni res, da se mi cenimo dovolj, da je „kriv“ človek na drugi strani, sistem. Da, seveda. Nihče ni rekel, da svoj del odgovornosti ne nosi tudi druga oseba, ali situacija ki vam kaže ogledalo. Pa vendar, če krivdo prelagamo na druge, s tem popolnoma nič ne naredimo. Ko nam ne gre, je pomembno, da si odkrito priznamo, da nam situacija kaže nekaj v nas samih. In če se ponavlja in vas ovira v življenju, je vsekakor prišel čas, da pogledate, kaj se „zadaj“ dogaja …Vedite, da univerzum deluje zelo natančno in ena izmed zakonitosti na Zemlji je t.i. Zakon zrcala, ki pravi, da je vse okoli nas pravzaprav zrcalo nas samih.

Vse se začne pri nas… le sebe imamo moč spreminjati in transformirati …

Ljubeč stik z notranjim otrokom

Torej, v kolikor ste v otroštvu odraščali v disfunkcionalnem okolju, je potrebno najprej pregledati prepričanja in vzorce, ki jih nosite v sebi ter se na primeren način lotiti razreševanje le-teh. Hkrati je potrebno, s toplim in srčnim pristopom, zopet vzpostaviti stik z vašim notranjim otrokom, ga potolažiti ter mu dati tisto, kar v otroštvu ni prejel. Nato sledi transformacija in iskanje “veselega in radostnega otroka v vas in otroštva”. Od tu naprej lahko gradimo tisto, kar si v življenju zares iz srca želite.

Kakorkoli sta frazi “vse se začne znotraj nas” in “edino sebe lahko spremenimo” že velikokrat slišani, pa sta (žal ali na srečo) tudi zelo resnični.

Če ste se v prispevku prepoznali in ste začutili, da je prišel čas za spremembo, toplo vabljeni terapijo Notranji otrok ali v druge programe osebne in duhovne rasti.

Košarica