051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

ego

5 načinov, kako nas ego sabotira na poti duhovne rasti

Najprej je potrebno vedeti, da je ego del vsakega izmed nas. Sam po sebi ni ne dober in ne slab. Je del naše osebnosti in nam v obstoječem sistemu služi, da preživimo.

Z vidika medsebojnih odnosov in rasti nam težave prinaša predvsem delovanje iz nižjih delov ega (nekateri to sicer v celoti poimenujejo tudi z besedno zvezo nižji jaz). To je tisti del nas, ki npr. namesto iz medsebojnega sprejemanja, ljubezni, spoštovanja in miru, deluje iz ponosa, jeze, želi na vsak način doseči in dokazati svoj prav, namesto reševanja konflikta raje „kuha mulo“ itn. Potrebno je vedeti, da takšne odzive iz nižjega jaza ali ega izbiramo (pogosto povsem nezavedno – odzivamo se avtomatično), zaradi nezaceljenih čustvenih ran, ki jih nosimo v podzavesti. Nižji jaz ali ranjen ego hrepeni po tem, da bi bil sprejet, ljubljen, viden, pomemben, prav zaradi ranjenosti, a hkrati se tega najbolj od vsega boji. Torej, je tu še ena raven nižjega jaza – strah. Nižji jaz je pogosto izjemno navezan na stare navade, vzorce in načine delovanja ter nižje strasti (različne odvisnosti, zlorabe itn.).

Tokrat bom opisala nekaj od možnih načinov, kako nas nižji jaz ali ego zaustavlja pred resnično spremembo in duhovnim napredkom.

Kako vedeti, ali nas sabotira ego ali je na delu nekaj drugega? Če se sprašujete, je morda to lahko znak, da vas ego sabotira.

Sem na visoki vibraciji, ostali so na nizki vibraciji

Takšna oblika izraza ega je pravzaprav zelo prefinjena in je past, na katero lahko naletimo predvsem v t.i. „new age-u“. Posameznik je namreč prepričan, da je na visoki vibraciji, medtem, ko so mnogi drugi na nižji vibraciji. Posameznik, zaradi številnih obiskov različnih terapevtov, delavnic in seminarjev meni, da je naredil že ogromno na sebi in da je očistil nižje energije ter se osvobodil preteklosti. Ko pogledamo situacijo bližje, pa se pogosto razkrije, da se za njim skriva polno nerazrešenih vsebin iz otroštva in bolečine, ki jo maskira prav s prepričanjem, da je na „visoki vibraciji“ in se z njo še naprej ne sooči.

Pri tem bi rada poudarila, da energije sicer so višjih in nižjih vibracij in da nam osvobajanje od preteklosti in celjenje čustvenih ran zares omogoči delovanje iz finejših, višjih energij, vendar pa to nima popolnoma nobene veze s prepričanjem „jaz sem na visoki vibraciji, ti pa na nižji“ – posameznik, ki ima v sebi aktiviranih več višjih vibracij se zaveda trnove prehojene poti, pozna svoje bolečine, jo spoštuje in zato tudi ve, kaj se dogaja s posameznikom, ki ima v sebi še aktivne negativne čustvene naboje, ki ga držijo ujetega, zato nikoli ne bo sodil ali označil drugega, da je na nižji vibraciji, saj v resnici takšna delitev prihaja zgolj iz ega. V srcu smo vsi eno in smo povezani.

Posameznik si želi spremembe, ko pa začne delati na sebi, se ustavi

Pogosto se tudi zgodi, da si posameznik razumsko želi spremembe in je pripravljen delati na sebi. Odloči se. Vstopi v nek terapevtski proces, potem pa se ustraši in zadevo prekine. Velikokrat se lahko zgodi, da se tudi fizično telo upre – kar naenkrat se slabo počuti, morda pride glavobola ali se pojavi celo vročina – vse to tudi zelo hitro izgine.

Posameznik hodi od terapevta do terapevta

Tudi obiskovanje različnih in več terapevtov v krajšem času, je lahko znak, da vas ego omejuje. Enkrat vedeževalec, drugič energijski terapevt, potem morda kakšna druga metoda itn. Veliko terapevtov, a malo ali nič sprememb. Če se vam dogaja prav to, da ste obiskali že mnogo terapevtov, a prave spremembe ni (ali je kratkotrajna) je dobro razmisliti ali vas morda ego sabotira pred spremembo.

Posameznik meni, da sprememba ne sme boleti

To je ena izmed večjih pasti ega je, da je preobrazba lahkotna. Resnična preobrazba, katere del je neizogibno soočenje z otroškimi bolečinami, žal prinaša tudi težke trenutke, ki pa s časom in vztrajnim delom na sebi ter predanostjo sebi, postajajo vse lažji.

Posameznik meni, da obvlada vse

Zelo podobno, kot pri posameznikih, ki menijo, da so „višji vibraciji“, medtem ko so ostali na nižji, se dogaja tudi pri posameznikih, ki že dolgo časa raziskujejo psihologijo in duhovnost. Menijo, da vse vedo, da jim noben ne seže do kolen. V resnici pa je to zopet obrambni mehanizem pred tem, da bi uvideli svoje ranjene in nemočne dele sebe.

VAM LAHKO KAKO POMAGAM?

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa.

Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Transpersonalna hipnoterapija naslavlja človeka celostno (telo, čustva, um in duhovni aspekt). Beseda transpersonalna nam pove, da gre za pristop, ki pri posamezniku želi preseči osebnost in ga povezati z globljo duhovno esenco. Vodilo transpersonalne hipnoterapije je, da pravzaprav vse človeško trpljenje in neskladje izhajajo iz nepovezanosti in ločenosti od čiste esence znotraj nas. Ponoven stik z njo nas popelje na pot samo-celjenja in osvobajanja.

Poleg klasičnih hipnoterapevtskih pristopov transpersonalna hipnoterapija vključuje še edinstvene pristope za naslavljanje podzavestnih čustvenih vsebin in dela z nepredelanimi čustvi, odnosa s starši in drugih „težavnih“ odnosov, za delo z družinskimi vzorci, notranjim otrokom in notranjimi starši, arhetipi, vključuje tudi shadow work (delo s senco), regresijo v otroštvo in v pretekla življenja itn. Katero pot in pristop uberemo je odvisno od same narave težave.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor. KLIKNITE TUKAJ.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu

Opomba: Transpersonalna hipnoterapija in hipnoza na tej strani nista primerni za osebe z osebnostnimi ali drugimi duševnimi motnjami ali težjimi bolezenskimi stanji. V Sloveniji ne nadomeščata uradnega pristopa– z vstopom v proces se posameznik polno zaveda tega dejstva in pri odločitvi za vstop v proces sprejema vso odgovornost.
Košarica