051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Kako umiriti anksioznost?

Anksioznost je stanje, ki je vse bolj razširjeno. Negotove razmere, v katerih smo se znašli in številni pritiski, pa ustvarjajo ozračje, ki je naravnost „idealno“ za stopnjevanje anksioznosti. Že prej nam življenjski slog ni bil ravno naklonjen, zdaj pa se zdi, da smo k temu dodali le še „piko na i“. Poznavanje tehnik in načinov, kako jo umiriti, je po mojem mnenju, skoraj nujno.

Anksioznost je preplet strahu, nemira, skrbi, tesnobe, lahko tudi panike. Doživljamo jo lahko tako na čustveni, kot tudi telesni ravni. Vsi smo, kdaj pa kdaj zaskrbljeni, a ko zaskrbljenost postane naš vsakdan in nas preplavlja, je čas za ukrepanje. Kajti to nam jemlje našo vitalno življenjsko energijo in kar naenkrat porabimo vse več in več energije za to, da nas je strah in smo zaskrbljeni, kot pa, da bi jo porabljali za kreativne stvari, ki nas dvigujejo in opolnomočijo, razveseljujejo Vse več imamo „zaskrbljenih“ misli, ki se prelevijo v zaskrbljeno čustveno doživljanje in končno, takšno odzivanje opazimo tudi na fizičnem telesu.

Anksioznost se razvije, ker živimo v preteklosti (kaj je bilo in kako bi lahko bilo drugače, kako se preteklost lahko ponovi itn.) ali v prihodnosti (kaj bo – projekcije skrbi in strahov v prihodnost). Značilno je, torej, da nismo v sedanjem trenutku, ki je zaupanje, notranja moč. Sedanji trenutek je brez preteklosti in prihodnosti, kajti v sedanjem trenutku je maksimalna sprostitev in sedanji trenutek je tisti iz katerega ustvarimo prihodnost. Za anksioznost je značilno, da doživljanja (misli in čustva) projiciramo v prihodnost – kaj bo. V resnici nihče, realno, ne ve, kaj bo v prihodnosti. Težko bi rekli, da se bo tista strašna stvar zgodila, če se še ni, mar ne?

Edini resničen je sedanji trenutek in dih sedanjega trenutka in le iz tukaj lahko ustvarjamo. In vedno imamo izbiro: še vedno nas je lahko strah, kaj bo ali pa se v sedanjem trenutku umirimo in ustvarimo, kar si želimo – zaupanje, veselje – delujemo iz notranje moči.

Seveda našo stopnjo anksioznosti, poleg okoliščin in življenjskega stila, določajo tudi izkušnje iz otroštva in kakšno „podlago“ smo dobili v otroštvu. Bolj je bilo nestabilno in disfunkcionalno okolje, v katerem smo rasli, večja je možnost tudi za anksioznost kasneje. A manjke iz otroštva je vedno možno napolniti in jih dodelati. Otroštvo ni vaša usoda, je pa danes priložnost za učenje in rast, kajti vsak se rodi z določenimi vzorci in lekcijami, ki se jih bo v življenju učil in v njih mojstril. Zato na koncu disfunkcionalno otroštvo pravzaprav ni manjko, ampak priložnost.

Kako umiriti anksioznost?

Z vrnitvijo v sedanji trenutek. Z meditacijo, čuječnostjo, z delom na sebi.

Ko opazite, da ste pretirano zaskrbljeni in vas preplavljata strah in morda celo panika, najdite miren kotiček in začnite zavestno dihati in se osredotočite na svoje dihanje – opazujte svoj dih. Zraven položite roko na svoje srce in si pripovedujte nežne, spodbujajoče se besede. Ko boste vsaj malce pomirjeni, pa si začnite zapisovati vse misli, ki vas preplavljajo. Tako boste dobili pregled na tem, kakšne misli se vam rojevajo in sprožajo skrbi in strah. Potem na drugi strani zapišite pozitivne misli – kot bi negativne nadomestili s pozitivnimi. Nato zopet začnite globoko dihati in si čim dlje časa ponavljajte pozitivne misli, pokusite jih začutiti. Opazili boste razliko v počutju. To delajte redno. Tudi, ko ste v redu.

*vsebina je nastala iz mojih osebnih izkušenj in dela na sebi ter iz programa Transformirajte svoje življenje iz Šole Diane Cooper (DCSWL)

VAM LAHKO KAKO POMAGAM?

Dobrodošli v program Transformirajte svoje življenje, ob podpori katerega boste lahko stopili v svojo notranjo moč zakorakali v višje energije.

Na voljo so: 3-dnevni1-mesečni3-mesečni in pol-letni ter kontinuirani program

Ali vabljeni k terapiji Notranji otrok.

Košarica