051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Če vam v življenju ne gre, preverite svoja prepričanja iz otroštva

Če ste se ustavili pri tem članku, potem predvidevam, da si želite drugače, kot se vam trenutno dogaja v življenju. Morda celo veste, kaj in kako si želite, pa ne veste, kako do tja.

Naj vam iz izkušenj povem, da ko nam v življenju nekaj ne gre so v ozadju prepričanja, ki vas v življenju pripeljejo v situacije, ki si jih pravzaprav v resnici ne želite. Ženska ima lahko npr. (podzavestno) prepričanje, da so moški slabiči in da od njih nič ni ali da moškim ni za zaupati. To prepričanje lahko izhaja iz otroštva in/ali je takšno prepričanje imela že vaša mati in morda še prej babica. Če imamo takšno (podzavestno ali zavestno) prepričanje, boste skoraj zagotovo v svoje življenje pritegnila moškega, ki bo odražal to vaše prepričanje – vedel se bo, kot “slabič”, od njega nič ne bo ali pa s svojimi dejanji “potrjeval” vaš sum, da moškim ni za zaupati. Prav enako velja za moškega, ki ima v sebi prepričanje, da te ženske samo izkoristijo, da so nezanesljive ali da so manj sposobne kot moški. Moški, s katerim koli od teh prepričanj, bo zagotovo pritegnil žensko, ki ga bo izkoristila, bo nezanesljiva ali po njegovem nič ne bo naredila dobro.

Prepričanja, torej, krojijo našo usodo

Pa vendar le do neke mere. Prepričanja krojijo našo usodo, če z njim nič ne naredimo. Če jih pustimo takšne, kot smo jih prejeli in z njimi avtomatično živimo naprej. Temu rečemo življenje na avtopilotu. Pogosto pripelje do tega, da za svoje težave začnemo kriviti druge in vidimo težave samo v drugih. Zakaj pride do tega? Ker si ne priznamo, da morda v sebi nosimo nekaj, česar se ne zavedamo. Naš zavestni um razmišlja: ženske – “želim si moškega, ki bo zanesljiv, stabilen” ali moški – “želim si žensko, ki bo zanesljiva, me bo razumela in spoštovala”, dogaja pa se nasprotno temu – v življenje prihajajo moški, ki jim ženska ne more zaupati in moški srečujejo ženske, ki jih izkoristijo itn. Ker se ne ozremo v sebe, začnemo kriviti druge in začnemo posploševati “vse ženske so… vsi moški so…”

Zakaj takšen razkorak med želenim in dejanskim?

Zaradi podzavestnih prepričanj. Zaradi njih se nam dogaja drugače, kot si želimo. V poslu, v odnosih, počutju, zdravju itd. Če si želimo, da se nam zgodi, po čemer v resnici hrepenimo, bo potrebno pogledati prepričanja iz otroštva in jih prevetriti.

Včasih imamo “srečo”, da nas življenje pripelje do točke, ko nimamo več izbire. Spremeniti se moramo. In takrat spoznamo, da je edina prava in trajna sprememba v nas.

Kajti resnica je, da lahko vidite le sebe.

V resnici ne morete zares vedeti, kaj doživlja ali čuti druga oseba. Vse, kar vidite v drugih, je projekcija vas samih oz. vaših aspektov – delov vas. To je osnova. Ko jo osvojite in sprejmete, lahko delate čudeže. Preko zrcala (da sebe vidimo v drugih) nam Univerzum kaže, da se moramo na nekem področju poglobiti in učiti, zato da bomo lahko zrasli.

O prepričanjih …

Iz izkušenj in dela z ljudmi vem, da so prepričanja, ki jih ima posameznik o sebi, drugih in o življenju nasploh lahko:

  • zelo veliko breme in ovira
  • zelo velika spodbuda in podpora

Prepričanja gradijo vas same. Vodijo vas in vam določajo v kaj verjamete (o sebi, drugih). Zaradi nekega prepričanja se vedete na določen način, reagirate na določen način, izbirate, se odločate. Prepričanja prejmemo v otroštvu, od svojih staršev in okolice, zgradimo jih tudi sami. A neka prepričanja lahko prinesete s seboj tudi iz preteklih življenj.

Prepričanje je „sestavljeno“ iz neke vaše misli in čustva – torej, so prepričanja energijske tvorbe. In kot takšne lahko blokirajo ali odpirajo. Za nekatera prepričanja jasno vemo, kakšna so in jih poznamo – imamo jih v zavesti. Veliko pa jih imam v nezavednem in sploh za njih ne vemo, pa nam vseeno krojijo usodo. Ta prepričanja sicer lahko usmerjamo navzven in, kot sem že zapisala, kažemo s prstom na drugega, a v resnici drugi prst kažemo nase oz. k sebi.

TEŽAVA NASTANE, ZARADI NEGATIVNIH PREPRIČANJ

Prepričanja sama po sebi niso problematična. Problem pa nastane, ko imamo glede nekoga ali nečesa več negativnih prepričanj, kot tistih spodbudnih, pozitivnih. Takrat se nam v življenju začne zatikati in lomiti.

Že pregovor pravi, da delati ene in iste stvari in pričakovati spremembo, je norost. Zato je edina rešitev narediti nekaj drugače – spremeniti prepričanja.

*osnova za vsebino je iz programa Transformirajte svoje življenje iz Šole Diane Cooper (DCSWL)

VAM LAHKO KAKO POMAGAM?

Vabljeni v proces spreminjanja TUKAJ.

 

Košarica