051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Družinske skrivnosti/ Foto: Pixabay.com

Družinske skrivnosti: posledice in negativen vpliv na vaše odnose, življenje

Družinske skrivnosti: posledice in negativen vpliv na vaše odnose, življenje

V tokratnem članku bomo pod drobnogled vzeli družinske skrivnosti. Družinske skrivnosti namreč izredno globoko posežejo v medosebne odnose in lahko povsem nezavedno vplivajo na življenje in počutje družinskih članov. Predvsem pa družinske skrivnosti oddaljujejo drug od drugega.

Dobro je vedeti, da če želimo dobre odnose, je osnova odkritost in iskrenost. Vse ostalo bo v odnos vneslo zmedo in distanco in v končni fazi nezaupanje, dvome in skoraj verjetno bo takšen odnos tudi propadel.

Družinski odnosi so iz tega vidika precej večji izziv in lahko precej globlje posežejo v psiho drug drugega, saj se med člani družine pretakajo nevidne energetske vezi, prav tako družinskih odnosov ne moremo kar tako prekiniti – ne glede na to, kako daleč gremo od članov družine, ali z njimi povsem prekinemo stike, ali celo preminejo, bodo energije še vedno vplivale na nas in kasneje naše otroke. Prav zato, ker smo z njimi povezani na energijski ravni. Družinske skrivnosti energijsko – čustvene povezave oslabijo in v odnose vnašajo zmedo in nejasnosti.

Znotraj družine obstajajo podedovane družinske skrivnosti (lahko bi rekli tudi deloma t.i. podedovane družinske travme – skrivnosti prednikov), skrivnosti, ki so se ustvarile znotraj družinskih članov (t.i. Skupinske skrivnosti) in pa individualne skrivnosti (skrivnosti, ki jih en član skriva pred drugimi).

PREBERITE TUDI: KAKO SPROSTITI NAJGLOBLJE BLOKADE V PODZAVESTI IN NEZAVEDNEM?

Najbolj zahrbtne skrivnosti, kot so npr. spolna zloraba v družini, zunajzakonska afera, različne manipulacije (to so tri izmed mnogih), lahko izjemno poškodujejo energijsko strukturo družine – zaradi grobega prestopanja mej in kršenja naravnih pravil se v podzavest in nezavedno članov družine in družinsko strukturo naselijo sram, nemoč in druga negativna doživljanja. Tiho se ustvarijo tabu teme, o katerih se ne govori, kar še poslabša stanje. Skrivnosti in tabuji se ohranjajo, da družino ščitijo pred obsodbo s strani zunanjega sveta. A družinske skrivnosti in tabuji neizbežno vodijo do globokega nezaupanja, doživljanja tesnobe in sramu med člani.

Žal se pogosto zgodi, da se člana družine, ki prepozna skrivnosti in želi razvozlati temne klobčiče ter očistiti temne sence, ki visijo nad družino, izloči. To se zgodi, ko drugi ne želijo, ne zmorejo, ne znajo pogledati boleči resnici v oči. Tako se ostali člani družine združijo, da bi še naprej ščitili temne skrivnosti in člana, ki to ne želi več, izločijo. Izločitev se lahko zgodi fizično ali pa zgolj na energijski ravni.

Družinske skrivnosti se ustvarijo na treh ravneh.

Individualne družinske skrivnosti

Individualna skrivnost je skrivnost, ki jo ena oseba skriva pred ostalimi člani družine. Lahko gre za „manjše skrivnosti“, kot npr. najstnik, ki skriva romantično razmerje pred starši, ker se boji, da le-ti nebi sprejeli partnerja, ali večje in z intenzivnejšim vplivom na družinsko strukturo, kot je npr. zunajzakonska afera zakonca. Družinske skrivnosti se običajno zbirajo okoli enega člana družine. Član družine „kršitve“ skriva, da bi se izognili posledicam, ki bi sledile. Lahko bi rekli, da ne zmore prevzeti odgovornosti za svoja dejanja.

Potrebno je poudariti, da individualne družinske skrivnosti lahko povzročajo neizmerno tesnobo v družini in pri družinskih članih. Tisti, ki skriva običajno zavedno ali nezavedno doživlja zaskrbljenost in bojazen, da ga bodo odkrili, preostali člani družine pa običajno čutijo, da nekaj ni v redu, a ne znajo pojasniti, od kod prihaja ta občutek. Zaradi skrivanja oz. družinskih skrivnosti je običajno nemogoča čustvena ranljivost in iskrenost, kar smo že povedali, da je pogoj za dobre odnose. Tisti, ki skriva mora namreč biti ves čas na preži in držati zid pred ostalimi. Če postane ranljiv, lahko mehanizmi obrambe popustijo in skrivnost pride na plan.

PREBERITE TUDI: PREKINITE SAMO-SABOTAŽO: ZAKAJ SI NE DOVOLIMO NAPREDKA IN SPREMEMBE?

Družinske skrivnosti med nekaj člani družine

Te družinske skrivnosti vključujejo vsaj dve osebi, ki skrivata družinsko skrivnost pred enim ali več družinskimi člani. Na primer starš zaupa otroku neko skrivnost, medtem ko skriva pred zakoncem. V takšni situaciji je otrok prisiljen izbrati lojalnost enemu staršu, ne pa tudi drugemu. To nalaga velikansko breme otroku. Otrok ob tem, ko mora hraniti skrivnost enega izmed staršev, čuti, da je izdal drugega starša. Če pa bi skrivnost razodel, pa bi imel občutek, da izdaja starša, ki je z njim delil to skrivnost. V takšen toksičnem vzdušju lojalnost obema staršema ni mogoča in to je veliko breme, s katerim bo šel ta otrok v svet in bo doživljal podobno stisko v odraslih odnosih…

Skupinske družinske skrivnosti in podedovane družinske skrivnosti

Skupne družinske skrivnosti so skrivnosti, ki so znane vsem, a le znotraj družine, za osebe zunaj družine so strogo prepovedane. Običajno so to tihe skrivnosti, za katere vsi člani družine tiho vedo, da o njih ne smejo govoriti z nikomer. V tem primeru gre običajno za skupne družinske skrivnosti, ki se vrtijo okoli tabu tem, kot so zloraba v družini (spolna, fizična, čustvena), alkoholizem … Te skrivnosti ustvarjajo jasno mejo med družino in zunanjim svetom in običajno ustvarjajo pritisk na posamezne družinske člane – ti pogosto omejijo svoje zunanje odnose, da bi preprečili razkritje skrivnosti – to je lahko povsem nezavedno in kasneje vodi do osamljenosti in drugih težav. Družinski člani se lahko počutijo ujete v skrivnost, kasneje imajo lahko težave z vzpostavljanjem odnosov z drugimi. Te vrste skrivnosti lahko vodijo v ponotranjen sram.

PREBERITE TUDI: KAKO SE NAŠE TELO IN PODZAVEST SPOMINJATA NERAZREŠENE TRAVME?

Družinske skrivnosti, ki kršijo naravni red in se vrtijo okoli tabu tem povzročajo globoke konflikte med člani in tudi spore. Družinske skrivnosti vodijo v izolacijo in tesnobo.. Družinske skrivnosti ustvarjajo frakcije in pogosto postavljajo otroke v središče težav staršev. Vodijo do nepovezanosti med člani družine in odnosi temeljijo na strahu in sramu.

Kaj je rešitev za družinske skrivnosti?

Rešitev obstaja za tistega, ki je pripravljen pogledati v družinske skrivnosti in jih začeti reševati. Žal pa ni rešitve za tistega, ki to ne želi. Slej ko prej je za enega izmed potomcev breme tako veliko, da začne delati na sebi. Ne preostane drugega. Takrat je rešitev zanj primerna terapija in vztrajno delo na sebi, ki postopoma vodi do vse večje svobode, vračanja avtentičnosti in lepših odnosov. Žal ni zagotovila, da temu sledijo ostali člani družine. Če pa ja, pa je to izjemno lepa nagrada za celo družino in prednike.

VAM LAHKO POMAGAM?

S transpersonalno hipnoterapijo in somatsko hipnoterapijo sem pomagala že mnogim.

Vabljeni.

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa. Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

SOMATSKA HIPNOTERAPIJA

Somatska hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov, saj velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

Več o somatski hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

Pri pisanju sem si pomagala z:  https://www.psychologytoday.com/

VIR Slike: https://pixabay.com/illustrations/woman-pretty-mysterious-secret-3718108/

 

Košarica