051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Čustveni sprožilci Čustveni triggerji/ Pixabay.com

Čustveni sprožilci: Kako prepoznati in obvladati čustvene triggerje?

Čustveni sprožilci: Kako prepoznati in obvladati čustvene triggerje?

Čustveni sprožilec ali čustveni „trigger“ je vedno povezan z intenzivno čustveno reakcijo. Čustveni sprožilec je lahko spomin, izkušnja, situacije v odnosih, nek dogodek oz. situacija, v kateri smo se znašli. Značilno je, torej, da sproži intenziven čustven odziv, ki vpliva na naše počutje in razpoloženje. Pogosto so čustveni sprožilci povezani s travmami iz otroštva in tudi posttravmatsko stresno motnjo (PTSM).

Če želimo, da nas čustveni sprožilci ne posrkajo v svojo „dramo“, jih je potrebno prepoznati in spoznati ter se naučiti z njimi pravilno spoprijemati.

Kako prepoznati čustveni sprožilec ali čustven trigger?

Najprej je dobro vedeti, katere situacije so za nas običajno čustveni sprožilci oz. so za nas dovolj neugodne, neprijetne in boleče, da so lahko povod oz. čustveni trigger.

Nasploh velja, da spodnje situacije lahko sprožijo intenzivna čustva:

  • zavrnitev in zapustitev
  • izdaja
  • nepravično, krivično ravnanje
  • nemoč ali izguba nadzora
  • izključitev ali prezrtost
  • neodobravanje ali kritiziranje
  • občutek nezaželenosti ali nepomembnosti
  • občutek, da nas nekdo psihično duši
  • negotovost
  • izguba neodvisnosti itn.

PREBERITE TUDI: KAKO SE NAŠE TELO IN PODZAVEST SPOMINJATA NERAZREŠENE TRAVME?

Kako obvladati čustvene sprožilce oz. čustvene triggerje?

Ključno je, da se naučimo poslušati svoje telo, opazovati misli, občutke in doživljanja. Ko se naučimo usmerjati svojo pozornost in postanemo zavestni opazovalec začnemo hitreje in lažje prepoznavati intenzivna čustva, ki se običajno tudi krepijo, če jih ne opazimo. Zelo pogosto pa so pri čustvenih sprožilcih prisotni tudi telesni odzivi, kot so npr. razbijanje srca, razdražen želodec, tresenje ali omotica, potne dlani itn.

Nekateri čustveni sprožilci prihajajo od znotraj – med te bi lahko uvrstili spomine (flashbacke), sanje, fizične občutke. Na primer, da hodite po cesti, ker se vam mudi pospešite korak, pri tem vam začne srce hitreje biti in takrat se spomnite, kako ste npr. bežali pred napadalnim partnerjem ali kot otrok morda pred očetom oz. drugo odraslo osebo, ki vas je ogrožala. Ob tem čustvenem triggerju lahko doživite jezo, tesnobo, podoživite občutek nemoči, ranljivosti, zapuščenosti, lahko se sprožijo še drugi telesni odzivi.

Na drugi strani so pogosti tudi t.i. zunanji sprožilci. Iz okolja. Do čustvene sprožitve lahko pride, zaradi osebe, odnosa, situacije… Na primer: prizor iz filma vas lahko spomni na “nekaj” iz otroštva (zavedno ali nezavedno) – prizor sproži travmo iz otroštva ali npr. spomin na izdajo. Prepir med sodelavcema vas lahko spomni na prepir med očetom in mamo ter prikliče vse spomine, podzavestne in telesne, na situacije, ko sta se oče in mama prepirala.

Čustven sprožilec je lahko tudi del dneva, ki vas podzavestno spomni na nekaj iz otroštva (npr. čas kosila, ko je bilo posebno mučno v otroštvu, zaradi napetosti za mizo) in še danes podoživljate te podobne občutke v času kosila, ko sedite za mizo.

Čustveni sprožilci od zunaj so lahko zvoki, vonji, dinamike v odnosu, tudi rojstni dnevi, obletnice itn.

PREBERITE TUDI: PREKINITE SAMO-SABOTAŽO: ZAKAJ SI NE DOVOLIMO NAPREDKA IN SPREMEMBE?

Tehnike za delo s čustvenimi triggerji oz. čustvenimi sprožilcih

Čustvene sprožilce bolj ali manj doživljamo vsi. Težava se pojavi, ko so le-ti pogosti, intenzivni in/ali se stopnjujejo. Takrat je dobro začeti ukrepati. Zanikanje, izogibanje, potlačitev in podobni obrambni mehanizmi niso rešitev. Najbolj efektivna pri lajšanju intenzivnosti je seveda ustrezna terapija. Sploh, če so čustveni sprožilci pogosti in intenzivni. Na kratek rok vam lahko pomaga tudi dihanje, gibanje, somatske vaje, pisanje dnevnika, meditacija in praksa čuječnosti. Za resnično in trajno predelavo, pa je običajno potreben terapevtski proces.

VAM LAHKO POMAGAM?

S transpersonalno hipnoterapijo in somatsko hipnoterapijo sem pomagala že mnogim.

Vabljeni.

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa. Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

SOMATSKA HIPNOTERAPIJA

Somatska hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov, saj velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

Več o somatski hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

Pri pisanju sem si pomagala z:  healthline.com

VIR Slike: https://pixabay.com/illustrations/wallpaper-background-person-people-8327848/

VEČ POUČNIH ČLANKOV…

Družinske skrivnosti: posledice in negativen vpliv na vaše odnose, življenje

 

 

Košarica