051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

a

Meditacija: kako začeti meditirati?

Meditiranje je danes na nek način že skoraj nujno. Ob vsem dogajanju zadnjega leta in vseh informacijah, ki gredo, tako ali drugače, mimo nas vsak dan, je potrebno poiskati način, kako se umiriti in najti svoj center ter se napolniti z energijo. Opažam, da si veliko ljudi želi začeti z meditacijo in meditiranjem, pa vendar jih vse informacije, kaj sploh meditacija je, tako preplavljajo, da enostavno ne vedo, kako se lotiti meditiranja in ko se lotijo se sprašujejo ali sploh meditirajo.

Enostavno povedano: z ene tako preproste stvari, kot je meditacija, smo naredili celo znanost in zakomplicirali do konca. Poleg tega je tudi tehnik in načinov meditiranja vse več in več. Moj nasvet je, poiščite eno, ki vam ustreza in v njej vztrajajte.

Kaj pogosto slišim? Poskušam meditirati, pa mi misli tako delajo, da po moje sploh ne meditiram ali misli mi skačejo in ne morem meditirati, ne morem se umiriti, ker ves čas razmišljam. V tem primeru, je morda za začetek dobro poiskati drugačen način, kot to počnete sedaj. Morda pa je vaša meditacija slikanje, šivanje, kuhanje …

Pri meditaciji je pomembno, da zaznate tistega „opazovalca“ znotraj vas – tistega, ki smo opazuje tisoč in eno misel, ki šviga in samo pusti, da misel potuje in jo samo opazuje. Opazuje stanje svojega telesa – kaj se v njem dogaja in opazuje dihanje. To kar „opazuje“ je zavest.

Meditiranje lahko začnete tudi tako, da najprej zavestno opazujete okolico z odprtimi očmi: torej, sedite in opazujete okoli sebe (barve, pohištvo, stene itn.). Samo opazujete in opazujete tudi sebe in svoje doživljanje ob tem – samo opazujete, ne sodite. To počnite cca 5 minut. Potem poiščite eno točko naravnost pred seboj in opazujte en čas samo to točko (3 minute), potem počasi zaprite oči in enako opazujte naprej, le da sedaj opazujete z „notranjim vidom“ notranje dogajanje.

Sicer se je za začetek dobro lotiti tudi kakšnih vodenih meditacij, kjer svoje misli in fokus zavestno držite v vizualizaciji in hkrati delujete na določena doživljanja – zavestno prebujate lepe občutke. Več o teh meditacijah TUKAJ.

Dobre so tudi različne dihalne vaje in pa meditacije z mantro. V tem primeru daljši čas ponavljate npr. mantro „om“ in ob vztrajanju boste videli, kako se spreminja vaše doživljanje.

Si želite začeti z meditiranjem, pa ne veste kako. Obupate vmest. Vabljeni na meditacije po meri.

Košarica