051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

a

Kaj se zgodi, ko potlačimo svoja čustva in jih ne izrazimo?

Kaj se zgodi, ko otrok odrašča v okolju in ob skrbnikih, ki ne prepoznava in sliši otrokovih čustev? Ali se čustva v družini preprosto ignorira in z njimi ne ukvarja, niso pomembna?

Seveda, nič prijetnega. S časom se razvije globoka čustvena praznina in čustvena lakota, s katero gremo v svet odraslih in kasneje potrditve iščemo pri drugih, a teh, žal ni, saj imamo v sebi čustveno praznino.

Naj bolj jasno to opišem: predstavljajte si, da se bili kot otrok pogosto žalostni, prizadeti, zmedeni ali tesnobni, jezni itn. in vaši starši tega preprosto niso videli in zaznali. Na takšen način ste prejemali nevidna sporočila, da čustva ne obstajajo, da niste pomembni, da je čustva potrebno skriti in jih zakopati ali se ne meniti za njih. Lahko se razvije celo sram pred svojimi čustvi in njihovim izražanjem …

A čustva seveda so in so pomembna in morajo biti prepoznana in predelana. Vsa neprepoznana in nepredelana čustva bodo kasneje povzročala najrazličnejše težave v odnosih in v življenju nasploh.

Posameznik, ki odrašča v okolju, v katerem njegova čustva niso videna in slišana, bo kasneje v sebi nosil prepričanje, da ni dovolj dober in lahko se zgodi, da tudi sam ne bo zaznaval čustva drugih ali jih bo podcenjeval oz. označil kot nepomembne.

Kaj se zgodi v odrasli dobi, če smo živeli v družini, kjer naša čustva niso bila pomembna in videna ali čustva nasploh:

  • Naučili ste se, da najbolj pomemben del vas samih, čustva, vir kreacije, niso pomembna in jih lahko nezavedno potiskate na stran in jih ne sprejemate. Ta proces lahko poteka popolnoma nezavedno. Prav tako se verjetno ne zavedate, da vaša čustva v otroštvu niso bila priznana in videna. Nezavedno se danes raje sploh ne menite za njih in tako ohranjate le navidezni mir. Lahko bi rekli, da takšen način postavljate zid pred seboj. A kljub vsemu trpite, ste nezadovoljni, utrujeni, lahko celo prazni… Kljub vsemu ni popolnoma nič izgubljenega, saj imate danes priložnost, da potisnjenim in spregledanim čustvom danes pustite na površje, jih prepoznate, slišite in vzljubite danes vi. Šele takrat bo vaše življenje postajalo lepše in osvobajajoče, bolečina pa bo pojenjala. Vsak trenutek imamo v odnosih (predvsem intimnih) priložnost, da uvidimo potisnjena čustva in jim damo veljavo danes mi. Ali s terapevtskimi procesi in vajami, ki so temu namenjene. Naučiti se je potrebno izraziti svoja čustva in jih sprejeti.
  • Ker ste prejemali sporočila, da čustva niso pomembna in ker so čustva izjemno pomemben del nas, ste hkrati prejeli sporočilo, da niste pomembni in da so drugi pred vami pomembnejši. Prav tako ste se verjetno naučili, da ne smete reči ne. Najverjetneje težko zaupate drugim in jih prosite za pomoč. Lahko imate veliko sočutja do drugih, a na sebe pozabite. Pogosto ste lahko opora za druge, ki pa pozabijo na vas, ko jo potrebujete. Tudi sami pogosto na sebe kar pozabite.
  • Čustva nas gradijo in nas poganjajo… ker niso bila priznana ste lahko razvili tudi prepričanje, da je z vami nekaj narobe, se pogosto počutite krivo ali vas je celo sram (čustev in izražanja čustev). Tudi zmedenost je pogosta. Lahko ste strogi do sebe in drugih in zanemarjate svoja čustva ali čustva drugih. Vse to vodi v občutenje praznine. Vprašanje, kaj z menoj narobe, je lahko pogosto…

A kljub vsemu, da se sliši negativno, temu ni tako, saj imamo vedno priložnost, da delamo na sebi, poiščemo svetovalca, terapevta …

Za začetek je pomembno, da začnemo prepoznavati svoja čustva in jih izražati in ne glede nato, kakšna so, jim dovolimo, da so in jih sprejmemo, vzljubimo, kajti so del nas. Postanimo učenec svojih čustev. V odnosih imamo preko zrcaljenja in projekcije vsak trenutek priložnost, da prepoznamo svoja čustva in jih ustrezno izrazimo, ovrednotimo. Hkrati je pomembno, da se na novi prepričamo, da smo pomembni in tudi naša čustva. Skozi otroštvo smo se naučili, da čustva niso pomembna in ker so velik del nas, smo lahko zaključili, da mi nismo pomembni. Sedaj je prišel čas, da se na novo naučimo in prepričamo, da smo pomembni. Vedeti tudi, da ni z vami nič narobe!

Vsekakor pa je zares modro, da poiščete način za delo na sebi in osvobajanje…

VAM LAHKO KAKO POMAGAM: INDIVIDUALNE SEANSE

VIR: https://www.psychologytoday.com/

Mojca Koprivnikar

Certificirana angelska učiteljica iz Šole Diane Cooper (Diana Cooper School of White Light)

Certificirana učiteljica programa Transformirajte svoje življenje iz Šole Diane Cooper (Diana Cooper School of White Light)

Inherited Family Trauma (Podedovana družinska travma) po Mark Wolynn

Eternal Light Healer (r)

Profesionalna sprostitvena terapevtka po SNHS

Izvajalka progrma goStrenghts za otroke

Tags:
Košarica