051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Hipnoza in stres

Stres in hipnoterapija: kako upravljati stres s hipnozo

Verjetno ni potrebno posebno podrobno opisovati, da je stres v zahodni družbi postal zares velik problem. Ne samo problem. Stres, ki je dolgotrajen lahko pripelje do zdravstvenih in duševnih težav. In vse to, kar se trenutno v svetu dogaja, nam prav nič ne pomaga, ampak celo stopnjuje stres ter težave povezane z njim.

Vemo, da je stres lahko tudi pozitiven – tisti, kratkotrajen, ki nas motivira, da se poženemo v akcijo. Vendar bom tukaj govorila predvsem o tistem kroničnem, dolgotrajnem ali celo vsakodnevnem stresu, ki lahko zares slabo vpliva na nas.

Med bolj negativne strese zagotovo sodi tisti stres, ki smo ga doživeli v otroštvu (do 7 leta) in ga nikoli nismo imeli možnosti predelati. Tukaj je potrebno poudariti, da smo kot otrok veliko tega potlačili in se danes niti ne spomnimo več (pogosto rečemo, da imamo megleno sliko na otroštvo ali da se ne spomnimo veliko). Zaradi stresa iz otroštva se nam vsak dan, lahko povsem nezavedno, v telesu vklopijo procesi „boj ali beg“ ali pa „zmrznemo“, gremo iz telesa. Vse to, kot obramba. Takšen stres iz otroštva je lahko posledica fizične, čustvene ali spolne zlorabe, ustrahovanja, izgube ali ločenosti od bližnjega, hospitalizacije itn.

Drugi, pogosti stresorji pa so lahko še stres, zaradi bolezni, zaradi fobij, finančnih in eksistencialnih skrbi, čustveni stresorji, stres, ki ga lahko povzročajo večje spremembe, stres na delovnem mestu, stresno reakcijo v telesu, pa lahko povzročijo tudi škodljive snovi iz hrane in zraka. Seveda, pa ne smemo pozabiti tudi stres, v primeru, da smo doživeli hujši travmatični dogodek ob naravni nesreči ali kakšnem drugem šokantnem dogodku.

Peter J. Hawkins pa v svoji knjigi Hipnoza in stres razlaga tudi o „manjših“ stresorjih, z velikimi posledicami. „Manjših“ so samo na prvi pogled. To so: skrbi, zaradi izgleda in kilogramov, stres povezan z družinskimi člani, in skrbjo za dom/hišo, stres, ki ga povzroča rast cen življenjskih potrebščin, stres, ki prihaja zaradi preveč obveznosti itn.

Dolgotrajni stres prizadene vsa področja našega življenja

Stres, ki traja dolgo se dotakne vseh področji v našem življenju: težave z zdravjem, pripelje lahko do različnih odvisnosti (npr. uživanje alkohola za omilitev), pridobivanja kilogramov ali hujšanja, težav s spanjem in koncentracijo, tesnobe, depresije, slabe samopodobe, težav v odnosih …

Edina logična rešitev je, da je potrebno najti rešitve, kako se naučiti uravnavati stres in pa predelati stres, ki smo ga doživeli v otroštvu…

Sliši se „pocukrano“, vendar dejansko stres omilijo pozitivne izkušnje in dobri odnosi

Kot Hawkins navaja v knjigi, pa študije kažejo, da tovrstne stresorje omilijo pozitivni odnosi s partnerjem in prijatelji in nasploh optimističen in pozitiven pogled na svet.

Ob tem je pomembno poudarit, da se nismo, na milost in ne milost prepuščeni usodi, rodili negativni ali pozitivni in takšni pač smo in bomo takšni ostali. Naravnanosti nas je „naučila“ okolica v otroštvu, bližnji, družba. In zares dobra, pravzaprav odločna novica je, da lahko svojo naravnanost vedno spremenimo in HIPNOTERAPIJA NAM PRI TEM ZARES LAHKO POMAGA. Tudi za to obstaja preprost razlog.

V sebi nimamo NIKOLI SAMO NEGATIHVNIH, NEPRIJETNIH izkušenj, spominov. VEDNO so z nami tudi prijetni, pozitivni. Četudi se nam zdi, da je le-teh manj, VEDNO SO! In prav ti nam lahko pomahajo – če se jih ne spomnimo, jih imamo v svoji podzavesti in prav iz podzavesti jih lahko prikličemo. Hkrati pa v svoji podazvesti lahko ustvarimo nove izkušnje, takšne, kakršne si želimo. Nič ni fisknega. Vse je vedno podvrženo spremembi in tako tudi mi. Ne glede na izkušnje, ki smo jih doživeli in so nekako oblikovale, do tega trenutka, naš pogled na svet.

S hipnoterapijo do želene spremembe

Oče moderne hipnoze Anton Mesmer je prav s pomočjo hipnoterapije „ozdravil“ mnoge. Tudi tiste, ki jim uradni pristopi niso znali pomagati. Hipnoza in hipnoterapija brez dvoma lahko pomagata pri težavah, ki jih imamo, zaradi stresa. Najverjetneje sta zato tako uspešni, ker se med senaso v posebno sproščenem in prijetnem stanju posameznik poveže s svojimi viri notranje moči, od katere smo 95% časa od-klopljeni. Tako je trdil še en znani praktik hipnoze Rossi, ta je domneval, da ima vsak posameznik vse notranje resurse, ki ga lahko pripeljejo do želene spremembe. Vendar pa le v hipnozi lahko zares stopimo v stik s temi viri moči.

VIR: Hypnosis and Stress, Peter J. Hawkins

VAM LAHKO POMAGAM?

Vabljeni k TRANSPERSONALNI HIPNOTERAPIJI ali K HIPNOZI IN UČENJU SAMOHIPNOZE

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu

VAS ZANIMA VEČ VSEBINE?

Podedovane družinske travme

 

Košarica