051/ 305-224/ info@mojcakoprivnikar.si

Medgeneracijske travme

Kako se zgodi prenos medgeneracijske travme iz prednika na potomca?

Kako se zgodi prenos medgeneracijske travme iz prednika na potomca?

»Molk (o družinski bolečini) je le redko učinkovita strategija za njeno zdravljenje. Trpljenje se bo pozneje znova pojavilo in se izrazilo v strahovih in simptomih poznejše generacije.«

“Dokler ne odkrijemo sprožilnega dogodka v naši družinski zgodovini, bomo podoživljali strahove in občutke, ki ne pripadajo nam – nezavedne delce travme – in mislili bomo, da so naši.”

Pripoveduje Mark Wolynn. Avtor knjige Podedovane družinske travme.

Travma danes, travma nekoč in medgeneracijske travme

Nekoč (še ne tako daleč nazaj) je veljalo prepričanje, da travmo lahko doživi le nekdo, ki je bil (so)udeležen v težkem travmatičnem dogodku, ki je po svoji naravi življenjsko ogrožajoč. Danes pa strokovnjaki in znanstveniki vse bolj spoznavajo, da imajo odrasli otroci, ki so živeli v, bolj ali manj, disfunkcionalnem družinskem okolju (čustvene, fizične, spolne zlorabe in prisotnost različnih odvisnosti) pravzaprav zelo podoben travmatski odziv kot odrasli posamezniki, ki so preživeli življenjsko ogrožajoč dogodek. Če pomislimo, da je otrok od staršev pravzaprav popolnoma odvisen, in zato tudi njegov obstoj, seveda disfunkcionalno družinsko ozračje, ki je po svoji naravi nepredvidljivo, napeto, lahko tudi nevarno in izjemno stresno za otroka, pomeni zanj življenjsko ogrožajočo situacijo, ki se za piko na i dogaja praktično ves čas (in običajno ni samo enkratni dogodek) – otrok namreč nima še zmožnosti razumske interpretacije dogajanja. Prav tako nima možnosti, da bi se lahko odstranil iz okolja in je zato dodano še občutenje NEMOČI.

PREBERITE TUDI: KAKO ZAČETI CELITI TRAVME IZ OTROŠTVA?

A se vse skupaj ne konča pri otroštvu. V zadnjih letih namreč vse bolj in bolj jasno strokovnjaki spoznavajo (in raziskujejo), da se travme prenašajo iz generacijo na generacijo. Mark Wolynn je napisal odločno knjigo It didn t strat with you (v slovenščini Podedovane družinske travme), kjer s praktičnimi primeri opiše, kako se travme prenašajo. Naj omenim, da sem pri njem opravila izobraževanje za delo s Podedovanimi družinskimi travmami in metodo vnašam tudi v hipnoterapevtsko prakso.

Torej, poglejmo, kaj pravijo strokovnjaki o prenosu medgeneracijske travme.

Obstaja zelo velika možnost, da v sebi nosite travmatski odziv, zaradi travmastkega dogodka, v katerem niste prisostvovali, vendar pa so bili v njem udeleženi vaši starši, stari starši in/ali drugi predniki. Lahko se tudi zgodi (v redkih primerih), da niste bili zlorabljeni s strani staršev, je pa bila npr. vaša babica in ste je zgodil prenos na vas. Čeprav je tovrsten prenos, po mojem mnenju zelo redek, bolj verjetno je, da je otrok zlorabljen od že zlorabljenega starša itn.

Pri travmi je ključen intenziven stres, ki ga človek doživi. Ob tem se, če opišem zelo nasplošno, običajno zgodi odziv boj ali beg, zamrznitev. Takšen stres pusti v telesu (in podzavesti) na nek način usodne posledice (ker se ne predela), ki so povezane s čustveno-vedenjskim doživljanjem, in to se prenese naprej. Medgeneracijska travma je torej sklop podedovanih čustveno-vedenjskih odzivov, zaradi hudo stresnega dogodka, ki ga je doživel potomec.

PREBERITE TUDI: KAJ SO POTLAČENA ČUSTVA? KAKO VPLIVAJO NA VAŠE ŽIVLJENJE?

Na kratko: prenese se BOLEČINA, STISKA, ki ostane zapisana v telesu in podzavesti tistega, ki jo je prvi doživel in ni zmogel predelati. Čutimo je v sebi, v odnosih, nasploh v življenju…

Na koga vpliva medgeneracijska travma?

Medgeneracijske travme nosimo in doživljamo vsi, bolj ali manj, odvisno od zgodovine družine in prednikov. Vojne, lakota, epidemije, družbene krize, zlorabe, skrivnosti, odvisnosti, nesrečne ljubezni, zakoreninjena prepričanja o moških, ženskah, rasah, državah … vse to je v paketu medgeneracijskih ali podedovanih družinskih travm. Vprašajmo se, koliko je bilo tega v zgodovini?

Kakšni so načini prenosa travme?

Verjetno zaenkrat najbolj poznan in raziskan je prenos preko DNK, bolj natančno preko sprememb DNK. Prenos se lahko zgodi v maternici, preko kulturno-družbenih vzorcev in prepričanj, preko globokih nepredelanih čustvenih ran, bolečin, stisk, preko normalizacije zlorab, družinskih skrivnosti in tabujev, ko se starši ne zmorejo ali znajo spoprijeti s svojimi travmami in stiskami,

Medgeneracijske travme lahko družino zbližajo, če se z njimi začnejo zavestno ukvarjati ali družinske člane še bolj oddaljijo. Nerazrešene medgeneracijske travme na družine vplivajo tako: običajno je prisotno veliko zanikanje, manipulacije, nespoštovanje med člani, čustveni prepad med člani družine, travmatska navezanost (disfunkcionalna čustvena povezava med agresorjem in žrtvijo), nepovezanost …

Kaj narediti?

Zagotovo je najboljši odgovor terapija, ki naslavlja podedovane travme in podzavest. Podedovane travme bomo težko razrešili sami, zaradi njihove kompleksnosti. Prav tako enkratne seanse težko razrešijo kompleksnost teh travm.

Strokovnjaki ugotavljajo, da bi za razreševanje teh travm bila lahko primerne tudi somatske terapije, saj se osredotočajo na telo, kjer so dejansko zapisani travmatski odzivi. Somatske terapije nas učijo pomiriti in uravnavati živčni sistem, ki je zaradi stresa običajno v neravnovesju.

VIR SLIKE: https://pixabay.com/

Pri pisanju sem si pomagala z: https://psychcentral.com/

VAM LAHKO POMAGAM?

TRANSPERSONALNA HIPNOTERAPIJA

Gre za edinstven hipnoterapevtski pristop, ki je sicer mednarodno uveljavljen in obstaja med nami že dolgo časa. Transpersonalna hipnoterapija je nastala kot podaljšek transpersonalne psihologije. Sestavljajo jo štiri komponente: psihoanalitična, vedenjska, humanistična in transpersonalna psihologija.

Več o transpersonalni hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

SOMATSKA HIPNOTERAPIJA

Somatska hipnoterapija je oblika terapevtskega dela na sebi, ki se osredinja na somatske pristope in samoregulacije čustev. Osredotoča se predvsem na povezavo med telesom, dihom, umom in čustvi. Somatska hipnoterapija naslavlja izvor težav in stisk preko telesa in njegovih odzivov, saj velja vodilo, da je naše fizično telo zemljevid naših podzavestnih vsebin, potlačenih čustev, občutkov, travm, strahov itn. Ker se izvaja s pomočjo hipnoze, velja za intenzivnejšo terapijo.

Več o somatski hipnoterapiji si lahko preberete TUKAJ.

Možnost brezplačnih konzultacij:

Želim več informacij in se prijaviti na brezplačni uvodni pogovor.

Spremljaš me lahko tudi na Facebooku in Instagramu.

 

 

 

Košarica